Revista editorialelor, 27 octombrie
Editoriale din Evenimentul Zilei, Gândul şi Adevărul.
Articol de Nicoleta Turcu, 27 Octombrie 2010, 07:44
Preşedintele care apără ţara de popor - îşi intitulează editorialul pe care îl semnează în Evenimentul Zilei, Horia Ghibuţiu. România debuteaza azi, la Bucuresti, în grupele Campionatului European de iesit în strada, competitie în care Franta conduce detasat, ai nostri sperând sa faca, totusi, o figura frumoasa. Francezii sunt în strada pentru ca le pasa de viitor. În numele acestuia, sacrifica prezentul.
Dar, nici în tara campioana la iesit în strada nu e chiar unanimitate, pentru că dintr-un document reiese că în Franţa, membrii de sindicat ar reprezenta doar opt la suta din totalul muncitorilor, care ar fi circa 28 de milioane. Asadar, cine e poporul? Nu cumva e acela în numele caruia presedintele Sarkozy încearca sa apere viitorul Frantei? Tot în limitele Uniunii Europene, presedintele nostru procedeaza la fel. Ne-a spus-o luni, la finele unui episod pilduitor în raport cu popularitatea reformei în România. Asadar, vreo jumatate de ceas, cât a explicat Traian Basescu "mica reforma" din justitie, românul a cascat de i-au trosnit fălcile, desi se va bucura sa nu mai îmbatrâneasca la tribunal si sa poata divorta la notar. Într-o logica româneasca, nicio întrebare de la presa n-a vizat aprofundarea vreunui paragraf al legii promulgate, crede Horia Ghibuţiu.
În Gândul, Liliana Ruse scrie că nimeni nu crede mai putin în şansele motiunii de cenzură decât initiatorii ei. Crin Antonescu i-a dat, indulgent, 55 la suta sanse sa cada. Întrebarea fireasca - "De ce-o mai depuneti atunci?" - îsi gaseste raspunsul în jocul de putere dintre PSD si PNL, în care câstigatorul primeste o halca mai consistenta din cadavrul PDL. Pesedistii si liberalii se opintesc de o jumatate de an sa depuna motiunea de cenzura. Pâna acum, nu li s-au potrivit calendarele politice. Când, în sfârsit, au crezut ca gasesc momentul propice si si-au facut curaj sa ceara socoteala Guvernului Boc în Parlament, liderii celor doua partide au început sa se acuze reciproc de esecul motiunii, cu o saptamâna înainte ca bilele sa fie aruncate în urne, este de părere editorialista.
PDL se ascunde în spatele zidurilor administratiei si lanseaza apocaliptic teza loviturii de stat - scrie în Adevărul, Ion M Ioniţă. Toate calculele matematice si politice arata ca sansele motiunii de cenzura sunt minime. Matematic, Opozitia nu are numarul suficient de senatori si de deputati pentru a rasturna Guvernul Boc. Politic, liberalii si social-democratii nu s-au dovedit capabili sa atraga de partea lor parlamentari din UDMR sau din grupul Minoritatilor. De fapt, Opozitia a fost incapabila sa prezinte un program si o echipa de guvernare postmotiune care sa puna bazele unei noi majoritati parlamentare. Ideea, „ne întâlnim miercuri dupa-amiaza si vedem pe cine punem premier", nu are darul sa-l convinga nici pe cel mai abulic parlamentar al Puterii sa voteze motiunea de cenzura, adaugă ION M Ioniţă.