Revista editorialelor, 27 mai
Editoriale din Adevărul, Gândul şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 27 Mai 2010, 08:48
Editorialiştii ziarelor centrale scriu că situaţia în care se află acum România este cauzată, în bună măsură, de modul în care banii publici s-au alocat în contracte cu ceea ce ziariştii numesc "familii politice", "clientelă de partid" sau chiar "camarilă prosperă".
Trăim într-o ţară tare ciudată - constată Adrian Halpert înAdevărul.
În ultimele zile, ies la iveală matrapazlâcuri peste matrapazlâcuri făcute de înalţi membri, apropiaţi PDL şi familiile acestora.
Zeci de firme de "familie politică" s-au prins de trupul vlăguit al bugetului, precum căpuşele de pielea câinelui şi sug vârtos milioane şi milioane de euro.
Sigur - continuă editorialistul, şi FSN, şi PDSR, şi CDR, şi PSD, şi PNL au violat în grup bugetul de stat.
Însă lucrurile s-au petrecut mai cu fereală, mai la întuneric şi, pe cât posibil, în linişte. Mai libertin, PDL a rafinat metodele - consideră Adrian Halpert.
Totul se face la vedere, fără nicio jenă, iar potentaţii zilei ne explică mieros că ăsta-i capitalismul.
Ideea apare şi în editorialul lui Cristian Tudor Popescu din Gândul.
Vorbeşte dl. Băsescu de cancerul din buget, că peste 60% din buget se duce pe salarii şi pensii.
Nu vorbeşte însă dl. Băsescu de cancerul din PDL. De camarila zâmbăreaţă şi prosperă, adunată ciorchine în jurul lui Emil Boc, adusă şi menţinută la putere numai de dl. Băsescu. Camarilă care a ajuns să o concureze la corupţie pe campioana PSD.
Elena Udrea - continuă Cristian Tudor Popescu, vrea acum despărţirea politicii de afaceri pentru membrii PDL.
Acum! După ani de zile în care s-au îmbuibat din banii statului. Acum, când trebuie prostiţi în mod solidar pensionarii, că se sacrifică şi miliardarii.
Până ieri nu era nici o problemă la umflat contracte cu statul cu toptanul.
Şi Sabina Fati comentează, în România Liberă, cele mai recente declaraţii ale preşedintelui.
Traian Băsescu are dreptate să se alarmeze pentru datoriile din ce în ce mai mari ale ţării - scrie jurnalista, dar lamentările sale ar fi putut începe imediat după campania electorală şi, eventual, prin asumarea unui premier tehnocrat, care nu doar să înţeleagă mecanismele economice, ci să aibă şi o viziune asupra evitării catastrofei.
Actori şi victime ale propriilor maşinaţiuni - concluzionează Sabina Fati, elitele politice din România şi-au pus întotdeauna propriile interese deasupra celor naţionale, chiar şi atunci când au ştiut că acţiunile lor pot duce la catastrofe.