Revista editorialelor, 27 august
Editoriale din România Liberă, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 27 August 2010, 08:42
Editorialiştii ziarelor centrale scriu astăzi în note critice la adresa guvernului şi afirmă că începutul toamnei trebuie să însemne înlocuirea lui.
Ziua de 1 septembrie, dată fixată de preşedintele Traian Băsescu pentru punerea în ordine a treburilor Cabinetului, este aproape şi e limpede că ceva fundamental trebuie să se schimbe în actul de guvernare - scrie Cristian Câmpeanu în România Liberă. Întrebarea este dacă Băsescu are soluţiile şi puterea de a le impune.
Cum stăm la această oră? Avem un guvern PDL compromis de propria incompetenţă şi o opoziţie PSD-PNL decredibilizată de propria lipsă de soluţii şi populism iresponsabil. Soluţia ar trebui să se găsească la Traian Băsescu. A vrut să joace, foarte bine. Acum, când jocul a devenit cu adevărat greu - încheie Cristian Câmpeanu - nici să nu îndrăznească preşedintele să arunce prosopul.
"PDL guvernează până mâine" - este titlul editorialului Lilianei Ruse din Gândul. Jurnalista îşi explică afirmaţia : strategia politico-economică a PDL nu trece dincolo de ziua de mâine. Se vede din decizii, din declaraţii, din inconsistenţa şi inconsecvenţa acţiunilor. Din ce în ce mai puţini lideri ai partidului fac planuri pentru anul viitor sau următorii doi.
Lipsa unor prognoze pe termen lung vine nu numai din incompetenţă, ci şi din frica paralizantă generată de principiul "să ne salvăm azi posturile, că mâine nu se ştie ce va fi".
PDL urmează modelul PNŢCD, în care guvernarea era subminată din interior - mai zice Liliana Ruse. Dar între cele două partide există o diferenţă notabilă: sub ruinele istoriei, a rămas amintirea bunelor intenţii ale ţărăniştilor. Democrat-liberalii încă mai trebuie să le probeze.
Mircea Cărtărescu, Evenimentul zilei: guvernul Boc s-a ... "malignizat" şi trebuie operat de urgenţă.
Cea mai sinistră găselniţă a actualului guvern este înverşunarea sa asupra drepturilor de autor.
Da, s-a făcut evaziune fiscală profitându-se de legea drepturilor de autor - admite Cărtărescu - dar pentru asta e de vină legea însăşi, unde conceptul de "autor" nu e definit corect şi precis. Aşa s-a ajuns ca şoferi, bucătari, coafeze să fie şi ei plătiţi în virtutea acestei legi.
Nu e corect să treci acum la impozitări, ci să lucrezi la o lege nouă, fără ambiguităţi. Altfel - încheie Mircea Cărtărescu - vei lovi în puţinii artişti care încă nu şi-au luat lumea-n cap din ţara asta unde dispreţul pentru intelectuali a ajuns proverbial.