Revista editorialelor, 26 octombrie
Editoriale din Evenimentul Zilei, România liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 26 Octombrie 2010, 07:47
În aşteptarea dezbaterilor şi votului de mâine din parlament pe moţiunea de cenzură, jurnaliştii-comentatori analizează, în ziarele de astăzi, "mişcările" şi declaraţiile pe care le-au făcut până acum puterea şi opoziţia.
Aritmetica parlamentară e destul de simplă - consideră Călin Hera de la Evenimentul Zilei. Deja e de notorietate: racolările de parlamentari de la putere n-au reuşit, iar PDL a găsit ideea de a le interzice să voteze deputaţilor şi senatorilor proprii. În acest fel, surprizele sunt excluse.
Apoi, cum UDMR ţine enorm la câteva prevederi din legea educaţiei, care va fi votată după moţiune, apare logic ordinul "staţi în bănci!" dat de liderii acestui partid parlamentarilor maghiari. Iar partidul traseiştilor e clar cum va vota.
Cât despre liderii opoziţiei - continuă Călin Hera - nu mai cred nici ei în izbândă şi fiecare încearcă să-i vorbească propriului electorat, să-i spună că are personalitate proprie şi nu se află "la remorcă".
Această ultimă idee apare şi în textul Elenei Vijulie din România liberă, intitulat "Cine munceşte intens pentru Guvernul Boc". Cu doar câteva zile înaintea moţiunii de cenzură, lideri liberali şi social-democraţi şi-au unit forţele prin declaraţii contradictorii în favoarea premierului PDL.
Jurnalista reaminteşte, printre altele, declaraţia lui Adrian Năstase care, referindu-se la şansele moţiunii, a spus că nu există motive pentru "un optimism prea mare", la fel cum Crin Antonescu a afirmat că "este o probabilitate de 55% ca moţiunea să nu treacă".
Fantastică sincronizare a mesajelor! - scrie Elena Vijulie. Strălucită declaraţie de incompetenţă! Emil Boc ar trebui să facă o pauză în discuţiile cu FMI ca să râdă puţin!
Şi totuşi "Guvernul trebuie să plece!" - afirmă, în titlul articolului său de astăzi, comentatorul Adevărului Liviu Antonesei. Pe fondul unei crize fără precedent, acest guvern s-a dovedit incapabil să găsească fie şi cea mai mică soluţie de relansare economică.
În afară de curbe de sacrificiu pentru toţi, nu l-a dus mintea la nimic altceva. Pe urmă este vorba şi despre încredere. Probabil, niciodată după 1990, un guvern nu s-a bucurat de mai puţină încredere în rândul populaţiei.
Dezaprob însă - mai scrie Liviu Antonesei - apelul pe care îl face opoziţia la presiunea populară mâine, în ziua dezbaterii moţiunii. Guvernul trebuie să cadă, dar prin mijloace constituţionale. Dacă nu vrea să demisioneze - şi nu vrea! -, atunci să fie demis. Demis, nu răsturnat. Mai ales că revoluţiile la români se termină aiurea!