Revista editorialelor, 26 februarie
Editoriale publicate în Gândul, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 26 Februarie 2010, 08:19
Tăcerea preşedintelui pune în dificultate opoziţia, pe o scenă politică pe care întinerirea este vorbă-n vânt - scriu editorialiştii în ziarele de astăzi.
Preşedintele Traian Băsescu este foarte liniştit. De două luni - constată Rodica Ciobanu în Gândul - n-a atacat pe nimeni, nu şi-a depăşit, ostentativ, atribuţiile, nu a hăhăit în mod nepotrivit, se ţine numai de agenda oficială, este sobru, chiar plicticos şi, în fine, îţi permite să uiţi că există. Cuminţirea preşedintelui face bine naţiunii, dar crează dificultăţi opoziţiei. În ultimii doi ani, PSD şi PNL s-au alimentat politic şi electoral din aversiunea faţă de Băsescu. Acum însă, cu un preşedinte liniştit, dar cu mulţi agitaţi în interior, cele două partide au uitat să facă opoziţie - încheie Rodica Ciobanu.
Despre opoziţie scrie şi Mircea Cărtărescu în Evenimentul Zilei, mai precis despre PSD, după congres. Nimeni din partid nu-l ia în serios pe Victor Ponta, toţi ştiu că a fost doar o soluţie anti-Geoană, dar nimic mai mult. Toţi simt că Ponta nu are stofă de lider, că e fără charismă şi mult prea dependent de alţii. Întinerirea, schimbarea de generaţii la noi trebuie să-şi piardă conotaţia pozitivă. Mircea Cărtărescu extinde discuţia la toate partidele. Priviţi-i pe Ponta, Corlăţean, Mazăre, Crin Antonescu, Orban, Monica Iacob-Ridzi, Guşă şi atâţia alţii. Cei mai mulţi tineri din politica noastră sunt crescuţi de crocodilii bătrâni ca să devină mai răi decât ei.
Ion M. Ioniţă, de la Adevărul, vede scena politică românească precum o sală de bal. Bal politic pe banii FMI - iată câteva imagini din sala imaginată de editorialist. Cucoanele din PSD stau pe băncile de lângă perete şi bombăne acru văzând cum le pleacă fetele din partid la dans cu locotenenţii generalului Oprea. S-a mai întâmplat acum vreo 13-14 ani, când, tot aşa, s-a înfiinţat ApR. La mesele bune de lângă orchestră, PDL e frământat de alte probleme, mai subţiri, de natură ideologică. Noroc cu Sever Voinescu, omul care a descoperit de unde vine învăţătura. Esenţa gândirii pedeliste se numeşte băsescianism. În acest timp, în ţară e mai puţină veselie. Economia nu a auzit de măsurile anticriză publicate prin ziare şi se încăpăţânează să meargă în jos. Dar - întreabă Ion M. Ioniţă - cu noi, restul lumii, ce-aţi avut?