Revista editorialelor, 25 ianuarie
Editoriale din România LIberă, Gândul, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 25 Ianuarie 2010, 08:44
Editorialiştii ziarelor centrale analizează în ziua Consiliului Executiv Naţional al partidului - posibilele evoluţii din PSD şi şansele de a prelua şefia formaţiunii ale celor care şi-au anunţat candidatura.
Despre aceşti candidaţi scrie Dan Cristian Turturică în România Liberă. Pe rând. Modul jenant în care Mircea Geoană a îmbrăţişat fantasmagoriile "flăcării violete" l-a descalificat definitiv, aşa cum îi descalifică pe unii dintre foştii săi susţinători, în frunte cu Victor Ponta, plus, se pare, Dragnea şi Hrebengiuc, readucerea în prim-plan a lui Adrian Năstase, despre care editorialistul spune că a pus în pericol integrarea României în UE, de dragul averii sale.
Candidatura lui Miron Mitrea - continuă Dan Cristian Turturică - pare menită exclusiv să-i asigure acestuia o negociere de susţinere în turul doi, în schimbul unei funcţii importante.
În fine, Cristian Diaconescu are toate premisele să se împotmolească în acelaşi obstacol pe care nu l-a putut depăşi în 2005, când a condus Comisia de Integritate Morală din PSD : rezistenţa partidului său la reformă.
Florin Negruţiu, Gândul. Lipsa de lideri în partid este atât de acută încât acum, când sunt puşi să-şi aleagă o nouă conducere, aceiaşi pesedişti negociază aceleaşi câteva nume ca în urmă cu cinci ani. Lipsa de lideri conduce la lipsa de curaj. Culmea, în PSD până şi un candidat la preşedinţia partidului s-a lansat "pe surse".
În Evenimentul Zilei, Mircea Mihăieşi crede că suntem părtaşii unui spectacol în PSD la fel de agitat precum cel din campania prezidenţială. Bătălia se dă exclusiv între "greii" partidului, între interesele din teritoriu şi capacitatea unuia sau altuia dintre candidaţi de a le satisface.
De critici are parte, însă, şi PDL, în editorialul lui Ovidiu Nahoi din Adevărul. Cităm : "Este de-a dreptul suspectă graba cu care PDL vrea să tranşeze "Cazul Roşia Montană". Adriean Videanu vrea pornirea proiectului cât mai curând posibil, deşi oameni de ştiinţă, Academia însăşi, au dat avize negative.
Promotorii proiectului şi-au făcut reclamă afirmând că vor aduce în ţară patru miliarde de dolari. Este o sumă frumuşică - admite Ovidiu Nahoi. Dar, oare, nu putem aduce în ţară bani înzecit prin proiecte ecologice şi de dezvoltare durabilă, susţinute din fonduri europene?