Revista editorialelor, 24 ianuarie
Editoriale din Adevărul, România Liberă, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 24 Ianuarie 2011, 09:23
Recalcularea pensiilor militare, în două dintre editorialele zilei. Cristian Tudor Popescu, ziarul GÂNDUL : "Guvernul Boc, întrucât nu e în stare şi nici nu vrea să lupte cu hoţii de top, căci mulţi sunt chiar ai lui, se năpusteşte asupra câte unui grup social pe care îl jefuieşte pur şi simplu ziua-n amiaza mare - asta se cheamă reformă. De aceea, în loc să decreteze rânjind într-o parcare că după noapte vine zi şi deci Justiţia trebuie respectată, preşedintele Băsescu ar fi trebuit să convoace o conferinţă de presă, cum a făcut-o de atâtea ori de un an încoace, în care să anunţe că va cere, dacă nu arestarea, atunci demisia guvernului infractor pentru a fi cercetat penal".
Altă opinie, în EVENIMENTUL ZILEI, Horia Ghibuţiu : "Reacţiile celor doi lideri ai opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, după declaraţia preşedintelui Traian Băsescu că decizia Curţii Supreme trebuie respectată, demonstrează, de fapt, că mărul discordiei nu e soarta rezerviştilor, ci a celui care conduce ţara". Opoziţia şi-ar fi dorit - crede Horia Ghibuţiu - ca preşedintele să spună clar că nu respectă nicio hotărâre dată de vreo Înaltă Curte, ca să poată fi suspendat pentru încălcarea gravă a Constituţiei şi "să venim noi în locul său".
Zăpada din week-end este pretext, pentru Dan Cristian Turturică de la ROMÂNIA LIBERĂ, să redeschidă o discuţie mai adâncă, mai de substanţă. Deşi nu a nins mult, Autostrada 2, cea mai importantă a României, arăta vineri noapte ca o uliţă de sat pierdut în vârful Apusenilor. Cum este posibil ca şi după ce am construit o autostradă să nu fim în stare să îi asigurăm funcţionalitatea? Adevărul este tot acolo unde zace din 1990 încoace - consideră Dan Cristian Turturică. Şi chiar dacă am obosit să vorbim despre el, chiar dacă devine temă naţională doar în campaniile electorale, chiar dacă ne enervează atunci când ni-l aruncă în faţă străinii, adevărul îşi pune amprenta pe tot ce se întâmplă în această ţară: avem un stat corupt până la măduvă, ai cărui înalţi funcţionari, în marea lor majoritate, nu au nici cel mai vag sentiment al datoriei faţă de cei care le plătesc salariile.
Cumva pe aceeaşi idee cade, de la Bruxelles, editorialistul ADEVĂRULUI, Ovidiu Nahoi. Putem răzbi, putem să reconstruim ţara asta - crede jurnalistul. Ne lipseşte însă direcţia, ne lipsesc vizionarii, ne lipsesc liderii care să insufle un nou entuziasm. Ne plac prea mult băieţii şmecheri, de gaşcă. Şi pe măsură ce elitele au părăsit ţara, tendinţa a devenit dominantă. Competenţa, onestitatea şi bunul-simţ nu sunt spectaculoase, nu ţipă zilnic la televizor - mai zice Ovidiu Nahoi. Şi va mai trece timp până să schimbăm asta.