Revista editorialelor, 23 septembrie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, România liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Septembrie 2010, 07:55
În opinia lui Marius Niţu, editorialistul ziarului Gândul, protestul sindical de mircuri, din Capitală, a fost, citez: "un câştig pentru că a fost un miting.
"Pinguinul bugetar, care dansa degajat în luna mai, s-a reîntors din concediu, a constatat că şi-a consumat toată grăsimea de pe burtă şi a turbat.
"Între timp, a avut timp să simtă şi tăierea salariilor cu 25% şi creşterea TVA-ului şi concedierile unor rude sau prieteni. În fiecare zi primeşte câte-o veste proastă.
"Ba creşte întreţinerea, ba se taie nişte ajutoare sociale sau se prelungeşte vârsta de pensionare şi se pregăteşte desfiinţarea contractelor de muncă cu durată nedeterminată." - apreciază Marius Niţu.
"Septembrie negru" este titlul editorialului semnat în Jurnalul Naţional de Radu Tudor, care revine asupra controversatului vot la legea pensiilor.
Citez: "Prin fraudă, abuz în serviciu, fals şi uz de fals, o lege organică ce are impact asupra a 5,7 milioane de pensionari intră în vigoare.
"Ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Camera Deputaţilor are, ca amplitudine antidemocratică şi de încălcare a legii, acelaşi efect pe care l-a avut mineriada din 1990.
"Dintre toate problemele grave ale ţării, una este mai presus de toate. Nu există instituţii care să aplice legea în dauna oricărei comenzi politice" - este concluzia editorialistului.
Acelaşi subiect şi în atenţia editorialistului Evenimentul Zilei, Silviu Sergiu, care apreciază, citez, că "după telejustiţie ne-am pricopsit şicu telelegislativ".
Jurnalistul semnalează ceea ce el numeşte "o serie de cutume parlamentare, blamabile, dar eficiente, perpetuate în timp de toate partidele politice.", după care conchide, citez din nou: "Au existat întotdeauna negocieri pe bani între putere şi opoziţie.
"Atunci când se discută, însă, un proiect de lege cu potenţial electoral, parlamentarii uită brusc că perpetuează un astfel de sistem nociv şi devin principiali.
"În consecinţă, orice discuţie despre ilegalităţile de la votul asupra Legii pensiilor este praf în ochii electoratului. Niciun partid nu şi-a propus vreodată să respecte legea" - am încheiat citatul.
"Cine-l ajută şi cine-l şantajează pe Victor Ponta" - iată un mister pe care încearcă să-l dezlege Sabina Fati în România Liberă.
Jurnalista identifică printre susţinătorii tânărului lider social-democrat sindicatele, televiziunile de ştiri şi, indirect, chiar partidul aflat la putere, citez: "Liderul PSD culege deja simpatiile multor oameni nemulţumiţi de actuala putere, iar democrat-liberalii continuă să-l ajute mai mult sau mai puţin voluntar.
Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a pus umărul serios la întărirea liderului PSD, nu doar prin votul contestat la legea pensiilor, ci şi prin faptul că a recunoscut direct şi fără ocolişuri că PDL a negociat cu social-democraţii pe bani."