Revista editorialelor, 23 noiembrie
Editoriale din Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 23 Noiembrie 2010, 08:18
Editorialiştii ziarelor centrale analizează evenimentele din ultimele zile : mita de la Interne, alegerile pentru conducerea organizaţiei PDL Bucureşti şi - în plan extern - dificultăţile bugetare ale Irlandei, pe care le compară cu situaţia de la noi.
Evenimentele de la vârful ministerului de interne din zilele din urmă sunt descrise de Adrian Cercelescu în Gândul cu formula "Cea mai mare reclamă la şpagă".
Acum câţiva ani, l-au prins pe unu' care se întorcea de la spargere, cu seiful într-o roabă - scrie jurnalistul.
Credeţi că azi l-ar mai prinde poliţiştii, când toate efectivele sunt conştiente că n-a ajuns 1.000.000 de euro taxa de parcare la MAI, şi totuşi suma a fost lăsată acolo?
E şi normal, după ce ai văzut imaginile de pe camerele de supraveghere, cu două şpăgi 4x4 venind să se predea chiar la sediul central.
Mai lipsea să se aducă două case pe trailer, ca în reclamele alea la ipotecar.
Se ştie că şi poliţistul tot un fel de om e - încheie Adrian Cercelescu.
Simte şi el că poate duce în borseta sa cheile de la două BMW-uri, şi asta s-ar putea să-i ocupe tot timpul.
Mai multe texte din ziarele de astăzi comentează alegerile de duminică, de la Organizaţia PDL Bucureşti, care au confirmat-o pe Elena Udrea ca preşedinte.
Miruna Munteanu, Jurnalul Naţional: "Duminică, democrat-liberalii nu au organizat nişte alegeri interne, ci un exerciţiu colectiv de adulaţie. Fascinant spectacol al slugărniciei complet dezinhibate".
Sabin Orcan, Adevărul : "Mulţi telespectatori trebuie să se fi entuziasmat sau, dimpotrivă, să se fi înfuriat văzând spectacolul portocaliu găzduit, duminică pe înserat, de Casa Poporului. Mi-e greu să cred că poate cineva să rămână insensibil la auzul unor osanale atât de vibrante ca acelea rostite în cinstea Elenei Udrea".
Şi din nou Miruna Munteanu : "Ambiţiile şi ascensiunea Elenei Udrea nu mai şochează de mult – ceea ce, desigur, nu e tocmai un semn de normalitate. Ceva trebuie să fie profund disfuncţional într-o societate în care nu competenţa legitimează puterea, ci invers".
Încheiem cu textul lui Lucian Davidescu din România Liberă, intitulat "Lecţia irlandeză pentru români".
Ambelor ţări le este necesar acum ajutorul financiar masiv, doar că România are ce învăţa din plusurile şi minusurile Irlandei.
Şi Irlanda a angajat personal bugetar inutil când la buget venea o avalanşă de bani, şi la ei bancherii şi dezvoltatorii imobiliari au fost mereu favorizaţi de stat (capitalism de cumetrie la ei, ca şi la noi...).
Doar că irlandezii - continuă Lucian Davidescu - au ştiut să pună accentul pe educaţie şi acum forţa lor de muncă este considerată printre cele mai bine pregătite din lume.
În plus, irlandezii au menţinut un nivel foarte scăzut al taxelor; acum, când trebuie să le crească, efortul n-o să-i covârşească.