Revista editorialelor, 22 octombrie
Editoriale din România liberă, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 22 Octombrie 2010, 08:31
Actualitatea politică românească, privită în contextul economic de la noi, dar şi din lume, face obiectul analizelor editorialelor din ziarele zilei.
"Ce facem dacă vine o nouă criză?" - întreabă, încă din titlul articolului său din România liberă, Lucian Davidescu.
"În Europa, guvernele au ales soluţia austerităţii, adică un proces lung şi dureros în care încearcă să reducă povara de pe umerii generaţiilor viitoare şi să-şi reconstruiască, încet, credibilitatea.
"Marea Britanie, Germania, Franţa fac asta, deşi sunt într-o situaţie mult mai bună decât România: au creştere economică şi monede pentru care există încă cerere.
"România" - continuă Lucian Davidescu - "a fost luată prin surprindere de criză şi a tratat situaţia într-un mod copilăresc. N-a reuşit să iasă, dar aşteaptă - tot în mod copilăresc - ca lucrurile să se rezolve de la sine şi totul să fie ca înainte.
"Dar nimic nu se rezolvă de la sine şi nimic nu va mai fi ca înainte, iar acesta este cel mai bun scenariu. Cel mai rău scenariu este cel în care criza se întoarce".
"Revenind însă la viitorul imediat şi la frământările de pe scena politică, pentru săptămâna viitoare, deznodământul deja se cunoaşte", scrie Rodica Ciobanu în Gândul : "moţiunea de cenzură nu va trece. Opoziţia nu-şi face iluzii".
"Are nevoie de încă 30 de voturi şi nu ştie de unde să le scoată. Toate Cabinetele de avarie pe care le fac şi le desfac PSD şi PNL, zilele acestea, sunt simple exerciţii de imaginaţie cu tema "Ce ar fi dacă...?".
"Majoritatea parlamentară, aşa subţire cum este, a prins vigoare şi, chiar de-ar demonstra zeci de mii de oameni în faţa parlamentului, cum îşi doreşte Victor Ponta, e puţin probabil să se sperie şi să dea dovezi de slăbiciune la vot.
"Explicaţia solidarităţii taberei guvernamentale - crede Rodica Ciobanu - vine de acolo că fiecare a primit ce a vrut : parlamentarii PDL, bani pentru colegii, UDMR, fonduri pentru şcoli şi drepturi culturale".
Ecouri la subiectul "stenogramelor SOV" avem în editorialul lui Mircea Marian din Evenimentul Zilei. "Ştiu că mulţi ziarişti sunt iritaţi la gândul că şi conversaţiile lor cu Vîntu ar putea să apară în spaţiul public. Sau cu alţi moguli - zice jurnalistul.
"Eu însumi am vorbit la telefon de două ori cu patronul Realităţii, o dată înainte şi o dată după interviul pe care i l-am luat, împreună cu Ioana Lupea, în primăvara lui 2009. Am fost politicoşi, amabili şi am stabilit detaliile tehnice ale interviului.
"M-ar enerva totuşi ca toată lumea să poată citi transcrierea unei convorbiri private. Dar apariţia stenogramelor din dosarul Vîntu-Popa este o lecţie pentru toţi jurnaliştii" - crede Mircea Marian: "nu putem fi cavaleri ai dreptăţii la televizor, sub privirea publicului, şi cârpe în faţa finanţatorului, atunci când acesta ne cere să lătrăm frumos".