Revista editorialelor, 22 decembrie
Editoriale din Jurnalul Naţional, Gândul şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Decembrie 2010, 11:44
"Gardul Schengen n-a ieşit la vopsea" - este titlul editorialului semnat de Ion M. Ioniţă în ADEVĂRUL, unde propune, citez: "o analiză la rece a cauzelor de politică internă şi externă care ne-au adus aici. Nu e momentul pentru răfuieli. A venit nota de plată pentru anii de bătălii sterile, pentru tocarea timpului cu false discuţii, pentru distrugerea oricărui proiect care cerea un minimum de solidaritate naţională. Intrarea în Schengen era un asemenea proiect. Ce ni s-a spus până acum? Că e totul în regulă. Nu era aşa. Să ne amintim numai scenele cu preşedinţii României şi Franţei a căror pantomimă a făcut înconjurul planetei. Acum, preşedintele spune că România nu va accepta discriminarea la care ar fi supusă în cazul amânării intrării în Schengen. Şi dacă nu acceptă, ce? În afară de a nu accepta, există şi argumente? Dacă nu, statele Uniunii nu vor accepta niciodată ca această Românie să le păzească uşa de la sufragerie." - încheie editorialistul.
"Regimul corupt Băsescu ne-a scos din Schengen" - îşi intitulează Mircea Marian editorialul din EVENIMENTUL ZILEI, în care afirmă, citez: "Germania şi Franţa îl trimit la colţ pe Băsescu, cel care acum câteva zile se răţoia la liderii europeni: „Ne-am săturat să fim monitorizaţi”. Degeaba încearcă Băsescu ba să joace un rol de dur, ba să se prezinte drept „victimă colaterală”. Degeaba susţine că România ar fi respectat regulile „clubului”, degeaba încearcă să paseze vina pe romi şi pe magistraţi. Guvernanţii statelor vesteuropene nu îl mai cred. Ei ştiu că, din punct de vedere politic, Băsescu este principalul responsabil pentru corupţia din România." - am încheiat citatul.
În editorialul din GÂNDUL, Rodica Ciobanu critică PSD pentru că a propus ca amendament la bugetul de stat "Susţinerea tuturor instituţiilor religioase, indiferent de cult, ca prioritate a statului, respectiv a bugetului de stat, mai ales într-o perioadă de criză". Şi jurnalista explică astfel interesul politicului faţă de biserică, citez: "Mentalitatea că Biserica este o unealtă electorală, care trebuie întreţinută ca să meargă bine (pe deplin împărtăşită şi de reprezentanţii acesteia) îi ţine-n priză pe aleşi. O asemenea concepţie şi înfrăţire politică cu o instituţie conservatoare frânează, nu contribuie la modernizarea statului laic, de care vorbeşte preşedintele Traian Băsescu, şi el iubitor, la vremea alegerilor, de alaiuri cu mitropoliţi." - am încheiat citatul.
În ROMÂNIA LIBERĂ, Lucian Davidescu a evaluat la un milion de euro investiţia simbolică pentru vindecarea cicatricei care desparte România de lumea civilizată. Jurnalistul porneşte de la un interviu acordat recent ziarului de un bursier român la Harvard, care îndemna elitele româneşti instruite în străinătate, citez: „Întoarceţi-vă acasă şi preluaţi puterea". "Propunerea lui ar fi probabil singura soluţie pentru ca România să iasă din mizeria morală de acum, de vreme ce singură nu e în stare să-şi găsească vârfurile, iar un regim administrativ străin este prea greu de acceptat." - apreciază editorialistul.