Revista editorialelor, 21 ianuarie
Editoriale din Adevărul, România Liberă, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Ianuarie 2011, 07:55
"Plecăm la război cu Germania şi Franţa?" - se întreabă în ROMÂNIA LIBERĂ, Cristian Câmpeanu, cu referire la chestiunea Schengen. Citez: "Preşedintele Băsescu a continuat ieri retorica belicoasă la adresa celor mai importante două state ale Uniunii Europene, lansată în mod nefericit de ministrul de Externe, Teodor Baconschi. În ultimii ani, discursul de politică externă al României a involuat de la o perspectivă transatlantică generoasă la un naţionalism agresiv şi periculos, căruia i se adaugă o spectaculoasă lipsă de coerenţă. Discursul anual al preşedintelui Băsescu privind priorităţile de politică externă a României, rostit ieri în faţa corpului diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti, a fost dezamăgitor şi a confirmat această degradare îngrijorătoare a gândirii de politică externă românească." - apreciază Cristian Câmpeanu.
Rodica Ciobanu scrie în GÂNDUL despre "Bătălia pentru poporul electoral din afară", aluzie la iniţiativa ministrului de Externe, Theodor Baconschi, de a readuce în dezbatere publică proiectul Legii votului prin corespondenţă, vechi din 2007. "Este o lege ce ar fi trebuit să funcţioneze deja, dacă partidele nu s-ar fi concentrat exclusiv pe poporul electoral din ţară." - apreciază jurnalista, care continuă, citez: "Abia când stocul intern li se epuizează însă, îşi aduc aminte de marea rezervă din afară. Dacă o sută de mii de oameni au decis cine va fi preşedintele României, cât şi unde se vor cântări opţiunile mai multora la alegerile viitoare? PDL speră că, şi de data aceasta, vor înclina de partea sa. PSD, care recunoaşte că încă mai are "o problemă" cu diaspora, a înfiinţat şi el o filială pentru aceasta, care va avea mult de lucru mai ales la alegerile prezidenţiale." - am încheiat citatul.
Liviu Avram salută, din ADEVĂRUL, faptul că "În justiţie se despart apele", după cum spune chiar în titlul editorialului său. Este vorba despre faptul că, în urmă cu câteva zile, niciunul dintre candidaţii pentru posturi vacante la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a întrunit voturile necesare din partea CSM pentru a avansa la instanţa supremă. "Era şi timpul." - consideră editorialistul şi îşi argumentează opinia, citez: "Modul de accedere la Înalta Curte este de ani de zile absolut scandalos. Nici un examen, nici un concurs, nici o verificate temeinică a cunoştinţelor - ci doar un simpu interviu în faţa membrilor CSM. Netransparent, subiectiv, fără drept de recurs. Candidaţii depindeau exclusiv de bunăvoinţa membrilor CSM, ceea ce le ridica serioase probleme de credibilitate." - am încheiat citatul.
În EVENIMENTUL ZILEI, Vlad Stoicescu aruncă priviri critice spre scena politică, că e vorba de putere sau de opoziţie, unde discuţiile despre alianţe de tot felul nu se mai termină, pentru a ajunge la următoarea concluzie, citez: "toţi sunt o apă şi-un pământ. Nu e vina românului mediu statistic că lucrurile stau aşa, deşi absenţa societăţii civile la negocierile despre cum ar trebuie să arate România postcomunistă a permis partidelor să zburde în voie pe pajiştea ideologică, reclamând tot felul de identităţi mincinoase fără a face minima dovadă a coerenţei doctrinare. Cuvinte mari pentru o politică meschină!" - conchide editorialistul.