Revista editorialelor, 2 noiembrie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Noiembrie 2010, 07:38
În Gândul, Victor Rotariu scrie despre citez: "Guvernul pe care nu l-a crezut nimeni nici când a vrut să facă ceva bun".
"Cu câteva zile înainte de venirea FMI la Bucureşti Guvernul Boc şi-a umflat muşchii şi a promis că se va bate cu Fondul pentru a obţine, pentru binele tuturor românilor (cum altfel?), o cotă unică mai mică, de 12%, un CAS mai mic, cu vreo 3%, şi un salariu minim pe economie mai mare.
Fondul nu a acceptat propunerile cabinetului Boc nu pentru că acestea ar fi proaste, ci pentru că nu are încredere că echipa lui Boc poate acoperi găurile inerente în buget produse de aceste măsuri." - susţine editorialistul, canre conchide, citez din nou: "Cabinetul Boc trebuie să facă tot posibilul pentru ca acum, pe ultimii metri, să pornească o campanie de recredibilizare a Guvernului, ca instituţie, nu pentru a câştiga voturi la viitoarele alegeri, ci pentru a face reformele mai uşor de îndurat şi de aplicat."
În Evenimentul Zilei, Sorin Ioniţă analizează un sistem care ne priveşte pe toţi şi cu care vom fi obligaţi să interacţionăm fără să ne dorim vreodată s-o facem: sistemul sanitar, care a fost brusc descentralizat în vară, fiind preluat în mare parte de autorităţile locale.
Citez din editorialist: "Descentralizarea nu a fost pregătită mai deloc, aşa că autorităţile locale o să rezolve şi ele cum pot defectele unui sistem moştenit: încă supradimensionat în clădiri şi paturi, deficitar în medici şi excedentar în personal auxiliar, un sistem care nu permite coordonarea reţelei sanitare dintr-o arie, pentru că unele spitale ţin de judeţ, altele de primării, aşa că apar duplicări sau goluri de specialităţi pe o rază de 20-30 km.
"În tot acest timp, secţiile de specialitate şi mai ales unităţile de primiri urgenţe judeţen - care ar trebui să fie la capătul unui lung lanţ de triaj profesional - sunt asaltate direct din stradă de popor.
"Ai fi tentat să zici că procesul descentralizării trebuia mai bine pregătit, discutat mai mult, democratic, în parlament. Însă observând cum arată aceste discuţii în ultima vreme şi ce puţină valoare adăugată aduc ele, probabil că singura soluţie să mişti ceva din loc era aruncarea cu capul înainte, adoptată de ministrul Cseke", încheie Sorin Ioniţă.
Despre starea actuală a parlamentului României scrie şi Miruna Munteanu în Jurnalul Naţional, unde afirmă citez: "Instituţia fundamentală a democraţiei a devenit doar scena unui vodevil grotesc, improvizat stângaci după indicaţiile Cotroceniului.
"Legitimitatea Legislativului a fost spulberată când majoritatea decisă de electorat a fost înlocuită cu o alta, cumpărată om cu om. Învăţaţi să se supună orbeşte, parlamentarilor majorităţii li s-a atrofiat orice urmă de vigilenţă.
"E suficient să ridici mâna la semnalul liderului de grup! Cultivată atent, abdicarea de la discernământ a produs o premieră halucinantă: două legi extrem de importante au fost adoptate "din greşeală".
Nu-i nimic, rezolvă preşedintele! Privind retrospectiv, "reforma statului" promisă de Traian Băsescu în campania electorală pare un proiect modest. La rolul pe care îl îngăduie el Parlamentului, chiar şi un unicameral ar fi o "risipă" inutilă." - încheie Miruna Munteanu.