Revista editorialelor, 2 aprilie
Articole din Adevărul, Azi, Gândul şi România liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Aprilie 2010, 08:07
În Adevărul, Stelian Tănase încearcă să descopere câştigul societăţii româneşti din scandalul "Cătălin Voicu" şi ne asigură că există unul.
"Societatea a văzut gunoiul de sub preş, care a căpătat nume, chipuri, sunt situaţii concrete. Trăim într-o diversiune care ţine de 20 de ani (de fapt de 65 de ani).
"Ni se face invitaţia la un bal, pentru ca în curtea din dos, cuţitarii să îşi facă treaba. Rivalii sunt eliminaţi. La garderobă ni se fură hainele, băuturile sunt îndoite cu apă. Orchestra e proastă. Cineva câştigă. E cel care face jocurile, stabileşte meniul şi repertoriul.
"Nu văd în ultimul scandal dorinţa cuiva de a lupta contra corupţiei, ci mai curând „datul în gât" a celor care îţi încalcă interesele. În orice cartier există un jupân care controlează târfele, banii negri, afacerile din zonă.
"Sâmbătă seara toată lumea se întâlneşte într-un salon de dans unde se tranşează rivalităţile. Unul din ganguri a pierdut partida. Asistăm la o răfuială, e o reglare de conturi.
"Cu caracteristici autohtone. Focuri de artificii, infarcte&spitale, declaraţii de presă sforăitoare, transmisii în direct de la Parlament si de pe străzi", încheie Stelian Tănase.
Cel puţin doi editorialişti scriu astăzi despre "Ziua fără Băsescu", care ar fi fost proclamată astăzi de bloggeri, care cheamă poporul la o plimbare violet între Pieţele Universităţii şi Romană din Capitală.
"Modelul manifestării este împrumutat după „Ziua fără Berlusconi“, organizată de italieni, la 5 decembrie 2009, sau „Ziua fără Sarkozy“, care a avut loc la 27 martie, în Franţa", aminteşte în Azi, Octavian Ştireanu, în opinia căruia protestul de astăzi înseamnă "trezirea spiritului civic autentic în România, într-o manieră de rezonanţă europeană şi într-un moment în care părea că resemnarea a învins. Semnifică îngrijorarea pentru prezent şi pentru viitor, în condiţiile în care actualul regim este, în continuare, preocupat cu diversiunile despre trecut".
La rândul său, Marian Sultănoiu, în Gândul, remarcă faprul că mediul virtual coagulează iniţiative.
"Sit-ul, blogul, forumul au devenit platforme de exprimare foarte greu, dacă nu imposibil, de deturnat sau manipulat".
Cee ce îl surprinde pe editorialist este reacţia blogerului Adrian Năstase, fostul premier al României şi scrie: "Domnia sa a uitat că unul dintre primii blogeri ai spaţiului virtual românesc s-a numit Mugur Ciuvică, iar Armaghedoanele sale de la începutul anilor 2000 cu referire inclusiv la afacerile lui Năstase, i-au supărat atât de tare pe puternicii vremii, încât Ciuvică a fost luat pe sus şi băgat în beciul poliţiei doar pentru că a fost bănuit ca fiinn autorul acelor postări".
În România liberă, Cristian Câmpeanu aruncă o privire asupra "Creştinismului, azi" şi face următoarea constatare: "Creştinii şi creştinismul sunt sub asediu în întreaga lume în zilele noastre, un fapt neglijat de majoritatea mass-media româneşti şi occidentale."
El le recomandă capilor Bisericii Ortodoxe Române "să se angajeze într-un dialog despre libertate, drepturi individuale şi sociale, valori morale, dar şi valori sociale precum proprietatea privată, atât la nivelul societăţii cât şi la nivel politic, fără rezerve şi fără teama de a fi acuzată de legionarism mascat.
"Să recupereze, şi să cultive valorile conservatoare, care să nutrească o societate de oameni liberi şi prosperi, cu respect faţă de legea lui Dumnezeu şi cu neîncredere faţă de legile şi puterea oamenilor", conchide editorialistul.