Revista editorialelor, 19 ianuarie
Editoriale din Adevărul, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Ianuarie 2011, 08:24
"Ne apucăm de treabă, domnule Băsescu?" - îl întreabă încă din titlul editorialului său din Adevărul Ion M. Ioniţă pe preşedinte, care a vorbit din nou, ieri, despre reforma statului.
Citez din editorial: "Spre deosebire de politrucii săi, Băsescu a spus că statul social nu trebuie desfiinţat, ci doar redefinit. Ceea ce este corect. Nu bietul stat este de vină că se dau ajutoare sociale unora care nu merită. Nu pârlitul de stat a decis să-şi umfle schemele de personal cu toţi clienţii politici, hoţi şi incompetenţi. Nu, domnilor, statul nu face decât ceea ce i se spune să facă de către cei aflaţi la conducere. De 20 de ani, politicienii au comandat statului şi statul s-a supus, că nu avea încotro. Acum, statul e scos vinovat. Nu i-a dat afară fiecare partid pe toţi funcţionarii puşi de cei de dinainte? Ba bine că nu. Şi strigă acum că statul e obez! Păi nu voi l-aţi îngrăşat cu neamurile voastre politice, indiferent că au fost de stânga sau de dreapta? Reforma statului nu se poate face fără reforma partidelor, iar reforma partidelor nu se poate face fără reforma finanţării partidelor" - conchide Ion M. Ioniţă.
După ce preşedintele a propus ca toţi candidaţii la locale şi parlamentare să aibă alocată aceeaşi sumă de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor de campanie, Victor Rotariu a şi văzut o "ţară a candidaţilor", pentru că n-ar fi exclus ca în 2012 să doreascaă să candideze toţi românii care au dreptul să o facă, după cum mărturiseşte în Gândul.
"Nu poţi spune că actuala lege electorală este proastă în momentul în care ea nu a fost respectată, până la ultima ei literă, niciodată" - apreciază editorialistul care îi recomandă preşedintelui să se precoupe mai bine de probleme actuale, cum ar fi semnalele trimise de FMI, decât de reforma electorală, după care conchide, citez: "neîncrederea FMI în capacitatea actualei guvernări de a continua reformele într-un an electoral nu are nicio legătură cu legea electorală, ci cu calitatea îndoielnică a celor aleşi sau numiţi."
Silviu Sergiu se preocupă, în Evenimentul Zilei, de şansele opoziţiei, recent unite, de a răsturna guvernul şi apreciază că, citez: "PDL este un partid greu de ucis".
Jurnalistul constată că, citez: "actuala criză nu a erodat PDL într-o măsură atât de mare, aşa cum se aşteptau adversarii săi. În paralel, PSD şi PNL nu au crescut atât de mult. Un partid social-democrat ar fi trebui să capitalizeze mai consistent voturile victimelor crizei economice. Mulţi au înţeles că actuala criză economică s-a suprapus peste o criză sistemică veche de 20 de ani, la adâncirea căreia au contribuit toate partidele care au guvernat România după ’89" - am încheiat citatul.