Revista editorialelor, 17 ianuarie
Editoriale din Gândul, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Ianuarie 2011, 07:51
În Gândul, Adrian Cercelescu ne aminteşte că, citez "ministrul Boagiu a vrut să încheie anul 2010 aplicând, fără urmă de metaforă, politica guvernului de a scoate bani din tot ce mişcă".
"Referindu-se la introducerea obligativităţii anvelopelor de iarnă pe perioada sezonului rece, jurnalistul ne aminteşte şi că, citez din nou, "iniţiativa e eşuat - şoferii civili fiind iertaţi, iar profesioniştii amânaţi. E! Anul ăsta nu mai scapă nimeni, şi spun asta pentru că ministerul a calculat cât va intra în hăul bugetului prelevând TVA-ul din cauciucurile noastre şi i-a ieşit o sumă irezistibilă în euro: jumate de miliard.
"Anunţul a fost făcut vineri pe site-ul Ministerului Transportului, sobru, sub formă de propunere de Ordonanţă. În aşa hal le-a sucit minţile jumătatea asta de miliard, încât au şi uitat să menţioneze că dau legea cauciucului de iarnă, pentru că sunt îngrijoraţi pentru viaţa şoferilor " - observă editorialistul.
"Este Băsescu dictator?" - este titlul editorialului şi întrebarea la care răspunde, în Adevărul, Ovidiu Nahoi citez: "Nu. Doar pare. cu toate hibele sale, România rămâne o democraţie.
"Traian Băsescu nu are pârghiile politice pentru a instaura un regim personal, dacă ar dori asta. El este doar un produs la nivelul actualei clase politice din România şi un pic mai mult. Ştie ca nimeni altul să detecteze şi să exploateze slăbiciunile adversarilor săi. Nu răcnetele contra „tiranului" sunt soluţia pentru România.
"Ci proiectele credibile, susţinute de elitele profesionale, de mediul de afaceri, de lumea universitară. În faţa unei dezbateri profesioniste despre eşecurile ultimilor ani şi despre România viitorului sunt toate şansele ca arsenalul lui Traian Băsescu să nu mai funcţioneze. Problema este că oponenţii lui politici nu se arată în stare de mai mult decât să strige „Jos tiranul!". - încheie Ovidiu Nahoi.
Despre încercare de coagulare a opoziţiei scrie şi Ioana Lupea în Evenimentul Zilei.
"Crin Antonescu şi Victor Ponta se confruntă cu ceea ce în teoria jocurilor se numeşte paradoxul şantajistului." - susţine jurnalista şi explică, citez: "Puterea poate fi a lor dacă reuşesc să o negocieze şi să o împartă pe cale amiabilă. Spre surprinderea lui Victor Ponta, al cărui partid e primul în sondajele de opinie, Crin Antonescu l-a anunţat cu o mină serioasă: "50% pentru PSD, 50% pentru Alianţa PNL+PC, altfel nu există nicio înţelegere".
"Cum a decăzut PSD de la statutul de elefant al politicii la cel de şoricel al lui Crin Antonescu, în condiţiile în care majoritatea românilor au nostalgia comunismului şi aşteaptă de la stat o casă şi un loc de muncă?" - întreabă Ioana Lupea şi încearcă un posibil răspuns, citez: "Partidul a lipsit din toate dezbaterile în care ar fi putut face diferenţa, cu propuneri de stânga.
"De aproape două luni, guvernul discută despre noul Cod al muncii, hulit de sindicate. Dacă PSD ar fi acţionat ca un partid, şi nu ca o sumă de interese particulare, ar fi găsit ceva coerent de spus în apărarea intereselor salariaţilor în faţa patronilor." - am încheiat citatul.