Revista editorialelor, 16 decembrie
Editoriale din Gândul, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Jurnalu Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 16 Decembrie 2009, 08:25
Editorialiştii ziarelor centrale scriu astăzi nu despre cei doi candidaţi care şi-au disputat funcţia de preşedinte în al doilea tur (Traian Băsescu şi Mircea Geoană), ci despre cel care a părăsit competiţia mai devreme, de pe locul trei, Crin Antonescu.
Dacă dl. Antonescu îl refuză pe dl. Băsescu, asta nu are legătură cu orgoliul sau cu consecvenţa, ci cu un calcul personal că va avea mai multe şanse la prezidenţialele viitoare dacă nu se va uza la putere.
Editorialistul ziarului Gândul, Florin Negruţiu explică : "E un fapt că dl. Antonescu este singurul care a ieşit întărit din cursa prezidenţială, chiar dacă a ieşit pe locul trei; Sorin Oprescu şi Mircea Geoană au pierdut jalnic, iar Traian Băsescu a câştigat în genunchi. Dl. Antonescu n-are, de aceea, niciun interes să-şi lege de picior ghiuleaua guvernării, într-un an în care criza va lovi atât de năpraznic încât "oricine va fi mai bun decât aştia".
Nu la putere, mai bine la televizor - remarcă, despre Crin Antonescu, Ion Cristoiu în textul său din Jurnalul Naţional. Liderul liberal a devenit un personaj a cărui principală preocupare este propria imagine, şi nu soarta partidului. Domnul Crin Antonescu se dă de ceasul morţii ca să se poată scălda în lumina reflectoarelor.
Dacă PNL intră în opoziţie, Crin Antonescu va fi invitat permanent al televiziunilor. Toate fătucile îl vor căuta disperate pentru a-i smulge o vorbă de duh. Sunt însă şanse ca domnul Crin Antonescu să se vindece de această boală pentru că este o boală a copilăriei politice. Din câte îmi amintesc - încheie Ion Cristoiu - şi Traian Băsescu a suferit de ea la începutul primului mandat. Între timp s-a lecuit, prin maturizare şi iată, a câştigat un nou mandat.
Eliade Bălan, România Liberă: "Antonescu susţine că vrea să facă un alt gen de politică, diferită de cea a lui Băsescu, fără derogare de la principii şi legi interioare, apreciate de electorat, dar uită că s-a combinat între cele două tururi de scrutin cu unii ca Hrebengiuc, Vanghelie, Dragnea şi Iliescu pentru ca Geoană să iasă preşedinte. Acum spune că nu vrea "să se combine" cu Videanu, Berceanu, Boc sau Pogea".
În fine, editorialul Ioanei Lupea din Evenimentul Zilei pare să pună concluzia. Oricât de dragi i-ar fi lui Antonescu micile fraze care i-au adus aplauze, precum ultima cu "guvernul marionetă al lui Traian Băsescu", menirea liberalilor, aşa cum a fost definită chiar de liderul lor în campania electorală pentru prezidenţiale, este să arate că reprezintă despărţirea de un anumit fel de a face politică, o alternativă atât la PSD, cât şi la PDL, partide post-comuniste care se trag dintr-un trunchi comun. În primul rând pentru asta - mai spune Ioana Lupea - alegătorii tineri l-au votat pe candidatul Crin Antonescu.