Revista editorialelor, 16 decembrie
Editoriale din Adevărul, Gândul, Jurnal Naţional şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Decembrie 2010, 07:58
"Blatul pentru Ridzi" - îşi intitulează Sabina Fati editorialul din România liberă, unde analizează situaţia creată după ce deputaţii s-au opus cererii făcute de justiţie privind o percheziţie informatică în cazul contractelor de la Ministerul Tineretului, a cărui titulară a fost, în urmă cu doi ani, Monica Iacob Ridzi de la PDL.
După ce enumeră mai multe cazuri pe care le numeşte citez: "blaturile între putere şi opoziţie", editorialista ajuge la următoarea concluzie, citez din nou: "Prieteniile transpartidice se bazează pe interese comune, dar bine ascunse, a căror miză o constituie nu doar conservarea unui sistem clientelar, ci şi apărarea în faţa trădătorilor reformişti de tip Monica Macovei.
"Democrat-liberalii s-au săturat de toate criteriile etice pe care fosta ministră a Justiţiei vrea să le bage pe gâtul politicianului român, care vrea să trăiască după tradiţiile balcanice ale aranjamentelor ce aduc prosperitate şi siguranţă" - am încheiat citatul.
Referitor la acelaşi subiect, Vlad Stoicescu vede, astfel, în Evenimentul Zilei, situaţia, citez: "Teama umană a doamnei Ridzi, împărtăşită de un partid care se visa vârful de lance al anticorupţiei şi a eşuat în ipostaza celui mai de seamă reprezentant al dezmăţului, este marca definitivă a prăbuşirii morale a PDL."
ÎnJurnalul Naţional, Radu Tudor evaluează cât s-a realizat din ceea ce puterea numeşte reformarea statului.
Editorialistul îl face responsabil pe preşedintele Băsescu de situaţia actuală din Justiţie, Interne şi Finanţe, după care conchide, citez: "în cele 1900 de zile de când patronează România, preşedintele avea tot timpul să rezolve ceva.
"Asta se face cu respect faţă de oameni, faţă de lege, nu în dispreţul acestora.
"România, o eclavă fanariotă la marginea Uniunii Europene, demonstrează în fiecare zi că nu degeaba au fost luate cele mai dure măsuri de austeritate, cu cele mai proaste rezultate.
După ce a tăiat ca-n codru şi vrea să continue pe această cale, preşedintele Băsescu trage concluzia: "Nu garantez că va fi bine”- am încheiat citatul.
Bogdan Munteanu ne demonstrează în Gândul că "tragediile greceşti nu se încheie niciodată cu happy end".
Editorialistul porneşte de la împrumutul primit în primăvară de Grecia pentru a se salva şi care, se vede acum, n-a fost de ajuns, pentru că autorităţile de la Atena anunţă noi măsuri de austeritate.
Jurnalistul constată că niciuna dintre intervenţiile din ţările care au monedă euro nu a avut efectul scontat, respectiv calmarea pieţelor financiare. Şi ajunge la următoarea concluzie, citez: "chiar şi creditate, "verigile slabe" nu vor primi mai mult de o amânare a scadenţei, nici vorbă de redresare a economiilor.
"De unde să restituie 4,5 milioane de irlandezi 85 miliarde de euro, iar 10 milioane de greci - 110 miliarde, cu dobânzile aferente?" - se întreabă editorialistul.