Revista editorialelor, 16 aprilie
Articole din Jurnalul Naţional, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Aprilie 2010, 07:51
Sub titlul "Berceanu, moartea transporturilor" Dan Constantin pleacă cu analiza sa din Jurnalul Naţional de la rezilierea contractului de concesiune a autostrăzii Comarnic Braşov şi scrie: "Până să ne dea vestea proastă că nu semnează contractul, Vinci-Aktor ne-a băgat la cheltuială. Studii de impact, proiecte, organizări de licitaţii, mese de protocol şi alte mangleli mici şi mijlocii. Potul cel mare s-au ferit să-l dea - bătea la ochi, atât de gogonat era preţul. Banca Europeană de Investiţii s-a dat deoparte, probabil că mirosea prea tare ozonul din Bucegi. Rămân multe semne de întrebare la care famiglia Tiron&Berceanu se fereşte să dea răspunsuri. Prima ar fi cât ne-a costat până acum autostrada care s-a împotmolit încă o dată, după startul fals din 2005. Ce sistem politic are România care menţine în funcţie un ministru al Transporturilor capabil să administreze numai gropile din drumuri, deraierile de la căile ferate şi falimentul companiei TAROM?", se întreabă retoric Dan Constantin.
În Gândul, alt editorialist, Raul Florea, se ocupă de alt ministru şi anume de "ambiţiosul domn Funeriu" sau "Cum îşi pierde un ministru capul. "Daniel Funeriu este depăşit nu doar de propriile ambiţii. Este depăşit şi de admiraţia faţă de sine, de nonşalanţa cu care respinge orice idee contrară liniei de gândire pedelistă şi de gentileţea cu care îi perie pe premier şi pe preşedinte. Din păcate, dl. Funeriu a preluat de la PD-L tocmai părţile proaste: obtuzitatea, secretomania şi dispreţul faţă de oricine nu este de acord cu cele enunţate de domnia sa. Nu şi-a însuşit, însă, şi părţile de fineţe portocalie, cum ar fi surprinderea adversarului prin lovitura decisivă aplicată pe neaşteptate. Nu a ştiut cum să discute cu sindicatele, nici cum să stingă criticile din partea opoziţiei şi, cel mai grav, nu a reuşit să-i convingă pe profesori şi pe părinţi că legea pe care a pregătit-o nu face altceva decât să vindece boala cruntă de care suferă învăţământul. Că, deşi tratamentul aplicat va fi dureros, este singura şansă de revenire la viaţă." - conchide Raul Florea.
Silviu Sergiu analizează, în Evenimentul Zilei criticile cel puţin surprinzătoare făcute recent de preşedintele României la adresa PDL. "Atacul public lansat de preşedintele Traian Băsescu la adresa modalităţii de alegere a viitoarei conduceri a PDL este în strânsă legătură cu redesenarea hărţii de putere din partid. Ca de fiecare dată când în PDL se reîmpart zonele de influenţă, Traian Băsescu are grijă să împiedice „garda veche” a partidului - formată din Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu - să îşi consolideze poziţiile de putere. Mesajul „bolşevizării PDL” a fost lansat cu un scop precis, acela de a crea presiune de la baza partidului către vârful său, pentru a atenua ofensiva greilor PDL" - consideră editorialistul.
"Pare că Traian Băsescu s-a apucat să împartă PDL-ul în două: în PDL-Bun şi PDL-Rău. Membrii PDL- Rău vor fi în guvern, vor lupta cu criza economică şi vor suporta costurile electorale aferente guvernării. PDL-Bun va fi format din oameni cu o percepţie publică favorabilă (Cristian Preda, Sever Voinescu sau Monica Macovei). Ei vor fi o promisiune pentru alegătorii din 2012. Ceea ce este riscant, pentru că atacurile la adresa unor lideri ai PDL ar putea duce la decredibilizarea PDL în ansamblul său", apreciază Silviu Sergiu.