Revista editorialelor, 15 septembrie
Editoriale din România Liberă, Gândul şi Adevărul.
Articol de Nicoleta Turcu, 15 Septembrie 2010, 07:58
Cota unică a eşuat! - îşi intitulează editorialul pe care îl semnaeză în România Liberă - Lucian Davidescu.
În România impozitele pe muncă sunt mari, dar această realitate a fost mereu ascunsă de o scuză falsă: „La alţii sunt şi mai mari".
În premieră, o instituţie românească, Institutul Naţional de Statistică, admite că, de fapt, avem printre cele mai mari sarcini fiscale din Uniunea Europeană - 43%.
Cifra este mai mică doar decât cea din Belgia, Germania, Franţa, Austria, Ungaria şi la egalitate cu Suedia sau Italia.
Asta, deşi toate ţările menţionate percep impozitul progresiv.
Şi mai surprinzător este că cifra de 43% din România este aproape identică celei din 2003, când venitul nu era taxat cu cota unică de 16%, ci cu impozitul progresiv între 18 şi 40%. România cheltuieşte puţin pentru educaţie, sănătate şi pensii: sub 20% din PIB, cu tot cu risipă. Celelalte ţări cheltuiesc minimum 30%, mai scrie Lucian Davidescu.
Despre Ţara pinguinilor - scrie în Gândul, Victor Rotariu. România nu este în momentul de faţă în pericolul de a fi paralizată de grevele sindicaliştilor bugetari, crede editorialistul.
Motivul, specific românesc, este că ei ştiu doar că vor să ceară dar nu au căzut de comun acord ce anume sau de cât au nevoie.
Cea mai mare grevă din istoria recentă a României, promisă de sindicalişti la TV, nu poate avea loc în momentul de faţă pentru că nici liderii organizaţiilor bugetare, dar nici membrii lor nu ştiu exact ce vor: lefuri mai mari, condiţii mai bune de muncă, recâştigarea respectului populaţiei sau orice combinaţie dintre acestea care, preferabil, înseamnă şi mai mulţi bani în buzunar.
Paralizarea instituţiilor statului, dacă va avea loc, după modelul grecesc, este însă un rău mult mai mic decât ceea ce se anunţă: menţinerea în agonie a economiei, conchide Victor Rotariu.
Despre criticile dure aduse Franţei de comisarul european pentru Justiţie, scrie astăzi în Adevărul, Ion M. Ioniţă.
Cine ar fi crezut că adevăratul test de rezistenţă al fundaţiei europene se va ivi nu din hăul bugetar al Greciei, Portugaliei sau Spaniei, ci din taberele de carton ale ţiganilor emigraţi din România în Franţa? se întreabă editorialistul.
Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, a bătut cu pumnul în masă, cerând declanşarea procedurilor pentru sancţionarea Franţei şi a calificat drept "ruşinoasă" atitudinea autorităţilor de la Paris.
În spatele ipocriziei acoperite cu 300 de euro, reapar abordările politice de acum 70 de ani, scrie Ion M Ioniţă.
Pusă sub presiune, Franţa declară că nu va schimba nimic. E o ţară prea importantă în Uniunea Europeană. Ministrul francez de Interne, a scris o nouă circulară în care nu se mai face referire în mod direct la taberele ţiganilor.
Dar acţiunea va continua pentru îndeplinirea obiectivelor asumate, conchide editorialistul.