Revista editorialelor, 15 iulie
Articole din Gândul , Adevărul şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Iulie 2010, 08:41
"Ţară falimentară - căutăm premier" - este titlul editorialului semnat de Sabina Fati în România Liberă.
"Nimeni nu pare să-şi mai dorească în această perioadă fotoliul de premier, nici măcar Emil Boc, obligat de împrejurări să reziste în post până la noi ordine.
"Ţară falimentară, incapabilă să formeze o majoritate serioasă în Parlament, cu guvern dilematic, fără program de viitor, cu datorii de peste 85 de miliarde euro, cu un excedent de 500 de mii de bugetari, caută urgent premier curajos, gata să taie în carne vie pentru a salva ce se mai poate salva.
"Deocamdată, nu prea sunt candidaţi pentru fotoliul de prim-ministru, în afara vanitoşilor de duzină şi a oportuniştilor de meserie.
"Schimbarea Guvernului a devenit însă o opţiune inevitabilă pentru Traian Băsescu, fiindcă el nu mai are în acest moment nici o poliţă de reasigurare: este ocolit de liderii cu autoritate ai PDL şi este abandonat de popor, pentru prima dată de când se află în fruntea României, după ce a susţinut cu vehemenţă tăierea pensiilor", aprecaiză editorialista.
În Gândul, Rodica Ciobanu scrie despre surprizele pe care ni le aduce, în fiecare zi, criza.
"Din talmeş-balmeşul fiscal şi al declaraţiilor oficiale ce-l însoţesc, cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite îi este imposibil să-şi dea seama ce îi rezervă viitorul.
"Din 2005, s-a obişnuit cu cota unică, singura de care guvernul nu s-a atins în goana lui bezmetică după bani, dar ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, spune că timpul acesteia a expirat, iar, de la 1 ianuarie 2011, trebuie să se treacă la impozitarea progresivă.
"Se ştie că Sebastian Vlădescu, nefiind membru al PD-L, este unicul liber cugetător din guvern. Au sărit, imediat, să-l pună la punct, Theodor Stolojan, Cezar Preda, Elena Udrea şi chiar premierul Emil Boc, precum că "n-ar fi avut mandatul să dezbată public teme precum cota unică şi impozitul progresiv".
"Faptul că Executivul nu a discutat oficial despre impozitul progresiv, nu înseamnă că nu-l ia în calcul. La fel a procedat şi cu creşterea TVA şi ne-am trezit că făcea parte din "planul B".
Radu Călin Cristea descrie în Adevărul, "Criza subacvatică" şi zice: "Aflată într-o temporară imersiune datorită şocului inundaţiilor, criza actuală rămâne etalonul unei inevitabile apocalipse. Stau la pândă, gata să sfâşie, foamea, frigul, moartea. Nu mai avem mult.
"Mai avem şi ghinion: tocmai acum, ţara e administrată lamentabil, iar gestionarii crizei sunt fie incompetenţi, fie întovărăşiţi în grupuri clientelare, fie neputincioşi".
După ce compară situaţia de acum cu criza financiară cu care ne-am confruntat în 1999 şi pe care o caracterizează drept "mult mai acută şi mai sofisticată", Radu Călin Cristea conchide: "criza actuală pare să sufere de un exces de dramatism. E, fără îndoială, şi un efect al supraexpunerii mediatice. Cred însă că ieşirea din criza de atunci s-a datorat şi unor miniştri mai pricepuţi, incomparabil mai oneşti şi parcă mai cu grijă de ţară decât cei de astăzi".