Revista editorialelor, 14 decembrie
Editoriale din România Liberă, Cotidianul, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 14 Decembrie 2009, 09:27
Cei trei lideri politici între care "s-au jucat" alegerile prezidenţiale din acest an - Geoană, Băsescu, Antonescu - sunt în egală măsură criticaţi în editorialele din ziarele de astăzi.
În acest moment, cea mai proastă variantă, atât pentru PSD, cât şi pentru România, este ca Mircea Geoană să rămână preşedintele partidului - scrie redactorul şef de la România Liberă, Dan Cristian Turturică. Să nu uităm că Mircea Geoană a devenit şeful partidului după ce predecesorul său, Adrian Năstase pierduse alegerile prezidenţiale. Se impune acum aceeaşi măsură ca după alegerile din 2004 - conchide Dan Cristian Turturică. Un nou lider care să se ridice deasupra frustrării pricinuite de pierderea alegerilor.
Despre Traian Băsescu, Liviu Ioan Stoiciu scrie în Cotidianul că încercarea de a atrage PNL la guvernare, prin Călin Popescu Tăriceanu, reprezintă aceeaşi tactică scandaloasă de a fi preşedinte de ţară şi de a ţine sub presiune clasa politică incomodă, care nu-ţi cântă în strună. E clar, scenariul este deja bine pus la punct - crede Liviu Ioan Stoiciu. Băsescu vrea să facă un singur partid parlamentar de dreapta, care să-i slujească interesele. Un partid prezidenţial în care PNL, partid istoric, alături de aripa PNŢCD - Marian Miluţ, să fie înghiţite de PDL ca să-i dea credibilitate lui Băsescu.
Critici dure îşi atrage şi liderul PNL, Crin Antonescu în textul lui Mircea Mihăieş din Evenimentul Zilei, care vede posibilă o altă fuziune-şoc: PSD cu PNL. Rolul lui Antonescu a fost să dea cu glanţ peste sudura ce-i lega de multă vreme pe liberali de pesedişti. Şi la guvernare, şi în opoziţie, ba chiar şi în murdara colaborare din vremea lui Tăriceanu, antanta lor a fost desăvârşită. Aşa încât nu e decât o chestiune de timp până când cele două blocuri se vor contopi cu totul.
Într-un astfel de mediu politic, plin de ipoteze şi incertitudini, Ovidiu Nahoi de la Adevărul militează pentru reconciliere, care nu este o poveste cu învingători şi învinşi. Şi nici un soi de panaramă naţională. Ci un parteneriat între lideri şi partide, având fiecare în spate voturi, susţinând valori şi promovând interese, adesea contrare. Dacă însă reconcilierea va însemna doar şmecheria prin care cineva să îşi asigure o guvernare liniştită, atunci nu vom face decât să adăugăm şi acest cuvânt pe lista celor deja demonetizate în mentalul românesc, precum reformă, economie de piaţă, întreprinzător, om politic şi , vai - încheie Ovidiu Nahoi, democraţie.