Revista editorialelor, 13 septembrie
Editoriale din Adevărul, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Nicoleta Turcu, 13 Septembrie 2010, 07:41
Ovidiu Nahoi scrie în editorialul pe care îl semnază în Adevărul despre iniţiativa lui Silviu Prigoană de a trece în atribuţiile CNA şi supravegherea presei scrise şi a celei online.
După ce Silviu Prigoană, a lansat propunerea legislativă, câţiva dintre jurnalişti au reacţionat vehement şi au catalogat-o drept îngrădirea libertăţii de exprimare. Explicabil.
Propunerea e aberantă crede Ovidiu Nahoi şi, de ar fi să intre în vigoare, ar duce România din antecamera Europei civilizate direct în friguroasa Siberie. În condiţiile crizei generalizate, sub o guvernare incompetentă, dublată de o opoziţie incapabilă să formuleze o alternativă credibilă, iniţiative extreme, precum cea a lui Silviu Prigoană, pot să devină populare, crede editorialistul şi adaugă - Mulţi oameni naivi şi dezorientaţi pot fi foarte lesne convinşi că problemele lor sunt generate de cei care le aduc veştile proaste, nu de cei care iau deciziile, şi că situaţia ar fi mult mai bună dacă li s-ar astupa gurile celor care critică.
Băsescu - avocatul lui Vântu îşi intitulează editorialul din Gândul, Cristian Tudor Popescu. Chiar dacă probele care să-l incrimineze pe Vântu în cazul Popa - FNI vor fi suficient de solide, miza politic-manipulatorie a priponirii lui e mult mai mare.
Propaganda vrea să inducă populaţiei ideea că din cauza lui Vântu şi nu din cauza guvernului nu vor avea oamenii cu ce să-şi plătească întreţinerea la iarnă. Şi că Băsescu reuşeşte în fine să tragă în ţeapă pe altcineva decât propriul său popor.
Socoteală păguboasă, crede Cristian Tudor Popescu, pentru că în actuala stare de spirit a populaţiei exasperate de regimul pedelist, această manipulare va da rezultate modeste.
Despre un Război rece în Biserica Ortodoxă Română, scrie în Evenimentul Zilei, Mirela Corlăţan. Relaţia dintre Patriarh şi mitropolitul de la Iaşi a fost dezbrăcată de formalism, iar confruntarea perpetuă şi cu caracter istoric între cele două scaune se desfăşoară acum în văzul credincioşilor.
În 2007, imediat după moartea PreaFericitului Teoctist, mitropolitul de atunci al Olteniei, Teofan, a fost avansat ca un potenţial contracandidat al lui PreaFericitului Daniel la scaunul de patriarh, având susţinerea taberei tradiţionaliste din BOR.
Exponenţii acestei tabere au scos însă din joben un alt adversar, pe mitropolitul de la Cluj, supranumit "Leul Ardealului", considerat singurul cu şanse reale de a-l înfrânge pe Daniel, în pofida vârstei înaintate. Ecumeniştii au fost însă considerabil mai mulţi şi PreaFericitul Daniel a câştigat detaşat.
Ca urmare, susţine Mirela Corlăţan, s-a încheiat un armistiţiu: Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, aproape s-a retras din viaţa publică, iar Înalt Prea Sfinţitul Teofan s-a întors la Craiova, încurajat de gândul că are suficient timp pentru a ajunge acolo unde îşi doreşte el sau îşi doresc susţinătorii.
Dovada că pacea a fost doar aparentă şi că, dincolo de amvon, Patriarhul se află în plin război rece cu succesorul de la Iaşi a apărut însă în această săptămână.
O banală cerere la CNA a Înalt Prea Sfinţitului Teofan, ce vizează preluarea unei licenţe pentru Radio Vox T din Paşcani, a determinat ofensiva publică a Prea Fericitului Daniel.
Pur şi simplu, el a cerut CNA să nu aprobe cererea Mitropoliei de la Iaşi. Justificarea: în zonă există deja un post al Bisericii, Trinitas.