Revista editorialelor, 13 decembrie
Editoriale din România liberă, Gândul şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 13 Decembrie 2010, 08:27
Toţi ochii politici sunt aţintiţi acum pe congresul din februarie al UDMR care, după 18 ani, va marca începutul epocii post-Marko Bela - scrie Florin Negruţiu în Gândul.
În ceea ce priveşte Opoziţia, istoria ultimelor două moţiuni de cenzură le arată liderilor din PSD şi PNL că entuziasmul juvenil al domnilor Victor Ponta şi Crin Antonescu nu este suficient şi că dintr-un talk-show de televiziune nu poţi să dărâmi Guvernul oricâtă limbariţă ai avea.
Cel mai probabil, experimentele politicii "în direct" la televizor vor fi, anul viitor, temperate şi înlocuite cu negocierile de modă veche, din care UDMR nu poate lipsi.
De partea cealaltă, dinspre Putere, înţelegem acum altfel şi candidatura consilierului prezidenţial Eckstein Kovacs Peter la şefia UDMR, şi vizita inopinată de vineri a d-lui Băsescu la o şedinţă a unei platforme din UDMR.
Cert este - concluzionează Florin Negruţiu - că, în perioada următoare, mesajele de iubire dinspre PDL, PSD şi PNL spre UDMR se vor intensifica.
Ovidiu Nahoi pleacă, în editorialul său din Adevărul, de la înregistrarea unei discuţii pe teme electorale de la PDL Hunedoara, din care reiese că lideri locali ai partidului au mobilizat sume uriaşe numai pentru alegerea unui parlamentar pe un loc vacant dintr-o circumscripţie.
Jurnalistul reaminteşte alte scandaluri din trecutul apropiat, precum cele în care au fost implicaţi senatorul PSD Cătălin Voicu şi şeful Poliţiei Neamţ Aurelian Şoric, şi spune că toate dau imaginea unei caracatiţe ce-şi întinde tentaculele din lumea interlopă şi până în zonele cu aer rarefiat ale politicii.
Aproape falit, statul taie cu disperare din politicile sociale - constată Ovidiu Nahoi.
Dar România nu va deveni cu nimic mai bună dacă la capătul celălalt banii vor rămâne în mâinile mafiei politice.
Editorialistul ziarului România Liberă, Dan Cristian Turturică analizează rezultatele unui sondaj recent în care majoritatea românilor spun că regretă comunismul.
Da, dezamăgirea este uriaşă - admite jurnalistul - dar sentimentele românilor faţă de comunism ar fi fost altele dacă întrebările sondajului ar fi fost mai concrete.
Câţi dintre noi ar răspunde cu "da" în cazul în care ar fi întrebaţi : „Aţi prefera ca uleiul şi zahărul să se dea din nou pe cartelă? Aţi prefera să staţi la coadă trei zile pentru un kilogram de carne, banane sau portocale, chiar dacă preţul acestora ar fi la un sfert faţă de cât e acum? Aţi prefera ca temperatura în locuinţele dumneavoastră să nu depăşească niciodată 18°C şi să vă spălaţi cu apă încălzită pe aragaz, chiar dacă factura la întreţinere s-ar reduce semnificativ?"
Confruntaţi astfel cu detaliile de zi cu zi ale minunatei lor vieţi în comunism, puţini români ar rezista până la capăt cu autoamăgirea - crede Dan Cristian Turturică.
Trecutul este întotdeauna despre alţii.
În prezent însă, nu existăm decât noi. Şi doar de noi depinde cât de bine sau prost trăim.