Revista editorialelor, 11 ianuarie
Editoriale din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Ianuarie 2011, 08:26
"Nu e război în Orientul Mijlociu, nu a izbucnit o nouă criză a petrolului, România mai are ţiţei, ce se întâmplă, dom'ne? Cetăţenii nu pricep, dar nu înţelege nimic nici Banca Naţională." - de la aceste constatări îşi porneşte Marius Niţu articolul din GÂNDUL.
El cercetează, în continuare, cum abordează instituţiile statului această problemă, citez: "În teorie, românii şoferi trebuie să se liniştească, şeful Guvernului e preocupat. Că premierul J. Boc Ewing i-a cerut lui Ialomiţianu să facă ceva, că ministrul de Finanţe a declarat că nu-i treaba lui, ci a Consiliului Concurenţei şi că numitul Consiliu al Concurenţei a început de şase ani o anchetă în domeniul petrolier şi n-a terminat-o nici acum, acestea sunt amănunte! Tot un amănunt e faptul că marele Consiliu e format după algoritm, are ungurul lui, are un domn care a lucrat cu alde Niro şi băieţii din angroul Europa, are şi un fost cenzor de la o revistă studenţească. În final, Boc, Ialomiţianu, Consiliul, OPC-ul, cineva va fi un scut al cetăţenilor în faţa năvalei preţurilor. În fond, benzina scumpă trebuie aditivată cu multă gargară politică." - conchide editorialistul.
În ADEVĂRUL, Liviu Antonesei revine asupra amânării intrării României în spaţiul Schengen, subiect care pare să rămână fierbinte încă multă vreme. După ce trece în revistă greşelile de politică externă făcute în timp de oficialii români, editorialistul scrie, citez: "Momentul Schengen nu putea fi ratat de occidentali. Este ultima armă de care dispun în lupta lor cu noi, o luptă ciudată, pentru că o duc în favoarea noastră! Înainte de a fi benefice pentru Uniunea Europeană, o Justiţie eficientă şi o corupţie ţinută sub control sunt absolut vitale pentru supravieţuirea noastră ca o comunitate civilizată. E normal ca Occidentul să-şi protejeze interesele, mai ales că o face obligându-ne să ne facem noi înşine un imens bine. Pe deasupra, când intri într-un club gata constituit îi respecţi regulile, nu te comporţi ca în Estul sălbatic." apreciază Liviu Antonesei.
Încheierea unei alianţe politice între PNL şi PC a stârnit interesul jurnaliştilor de opinie, care o privesc din unghiuri diferite. În EVENIMENTUL ZILEI, Călin Hera îl critică pe liderul PNL, Crin Antonesscu, pentru alianţa făcută cu conservatorii şi îl acuză că nu este intersat de calitatea alegătorilor săi. Citez din editorial: "sunt mult mai comozi alegătorii de tip telespectator, gata să-şi urmeze liderul-vedetă de televiziune. De acum, totul se va reduce la o schimbare de electorat. În schimbul "principialilor", vor veni mai mulţi dinspre bazinul amărâţilor sensibili la populism." - apreciază editorialistul.
De pe altă poziţie, Victor Ciutacu identifică în JURNALUL NAŢIONAL apariţia unui aşa-numit cor al mujahedinilor orange, imediat după închegarea alianţei PNL-PC. După ce invenatriază cel puţin 7 teme, care, în opinia lui, citez: "sunt împrăştiate de propaganda portocalie", explică faptul că nu înţelege, citez din nou: "grija subită a lăutarilor puterii pentru slăbirea Opoziţiei, din simplul motiv că, în politică, e iraţional să te precoupe atât de mult că rămâi fără adversar." - am încheiat citatul.