Revista editorialelor, 10 decembrie
Editoiale din Gândul, Evenimentul Zilei, Cotidianul, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 10 Decembrie 2009, 09:23
Mai mulţi editorialişti ai ziarelor centrale resping, în textele lor de astăzi, ideea care se vehiculează, că votul românilor din străinătate ar trebui să aibă o greutate mai mică, în comparaţie cu opţiunile celor de acasă.
Cel mai vehement este Cristian Tudor Popescu. Acesta scrie cu sarcasm în Gândul că "viziunea" ar putea fi aplicată nu numai celor plecaţi. Pensionarii din România, de pildă, nu mai au vreo treabă cu locurile de muncă, cu salariile, cu taxele şi impozitele, sănătatea îi interesează, educaţia puţin spre deloc, iar proiectele lor de viitor sunt strâns legate de costul înmormântării. N-ar trebui, în consecinţă, ca votul lor să aibă o greutate mai mică, eventual tinzând spre zero?
Milioane de oameni din România nu citesc presa - continuă Cristian Tudor Popescu - nu ştiu ce este acela un computer; cum pot ei să cunoască în profunzime realitatea economică, politică şi socială din ţară, de acolo, din sătucul lor din creierii Apusenilor? Un român de felul ăsta n-ar trebui să aibă o jumătate de vot sau chiar mai puţin?
Pe finalul textului său, Cristian Tudor Popescu lasă însă ironia şi afirmă răspicat : "atâta vreme cât nu îţi este retrasă cetăţenia, eşti român dacă te consideri român. Tocmai faptul că au venit în număr mare la vot arată că "stranierii" nu vor să-şi uite ţara, că le pasă de ea".
Florin Ghibuţiu este de aceeaşi părere, în Evenimentul Zilei. Acum şi aici, românii care sunt în străinătate trebuie să afle de la noi, cei din ţară, că nu sunt cu nimic mai prejos. Drepturile lor, ca şi ale noastre, în ceea ce priveşte ţara a căror cetăţenie o deţin, nu pot fi puse în discuţie.
Altfel, în editorialele zilei, toţi cei trei oameni care ocupă prim-planul politicii au parte de critici.
Despre Traian Băsescu, Cornel Nistorescu scrie în Cotidianul că mai poate face reconciliere cel mult cu umbra şi cu ploaia şi că mesajul său prietenos şi pacifist se adresează, de fapt, oilor mai slabe de la marginea turmelor politice care îi sunt împotrivă.
Crin Antonescu este, pentru Sabina Fati de la România Liberă, liderul "glamour" al liberalilor ale cărui limite au devenit tot mai evidente pentru liderii din provincie.
În fine, Liviu Avram de la Adevărul scrie, parafrazând un text clasic : " Ca să nu rămână repetent şi anul acesta, Mircea Geoană aşează peste o ţară deja crizată o nouă criză : contestarea alegerilor la Curtea Constituţională pe motiv de fraudă majoră".