Reprezentanţă a aşa-numitului Ţinut Secuiesc, la Bruxelles
Anunţul deschiderii reprezentanţei unei aşa-zise unităţi administrativ teritoriale a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles a declanşat un şir de critici venite de la opoziţie şi de la putere.
Articol de Petruţa Smântână, 27 Mai 2011, 15:31
Reprezentanţii UDMR susţin că aşa-numitul Ţinut Secuiesc nu este singura zonă europeană care ar avea o reprezentanţă onorifică la Bruxelles pentru a sprijini dezvoltarea regională.
Proiectul este apreciat de ministerul de externă drept o "iniţiativă regretabilă" şi este criticat dur de partidele din opoziţie.
Reprezentanţii români din grupul parlamentar al Partidului Popular European vor discuta luni situaţia creată de anunţul deschiderii unui birou al unei aşa-numite "unităţi administrativ-teritoriale" care - atrag atenţia autorităţile de la Bucureşti - nu există şi astfel nu îşi justifică prezenţa.
Aceasta mai ales că, la Bruxelles, îşi desfăşoară deja activitatea reprezentanţe ale unor asociaţii române implicate în programe de dezvoltare regională.
Iniţiativă locală, neinterzisă prin lege
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler susţine că demersul vine dintr-o iniţiativă locală, care nu este interzisă de nici o lege.
Principalul obiectiv ar fi dezvoltarea economică, turistică a zonei prin absorbţia mai eficientă a fondurilor europene, subliniază Winkler.
Biroul va avea un rol dublu.
"Pe de o parte, va prezenta mediul de la Bruxelles, mediul politic, dar şi cel economic din Uniunea Europeană, despre posibilităţile de investiţie în Ţinutul Secuiesc, depre potenţialul economic al regiunii, despre potenţialul turistic, care este unul deosebit".
"În celălalt sens, vor fi doi angajaţi care vor lucra la acest birou, vor transmite acasă, în administraţia publică locală şi judeţeană din Ţinutul Secuiesc informaţii despre oportunităţile europene, despre modul în care trebuie întocmită documentaţia pentru fondurile europene, despre proiectele europene, în aşa fel încât să putem obţine o dezvoltare economică corespunzătoare a regiunii", a explicat Iuliu Winkler.
Colegii de guvernare, democrat-liberalii, vor lua luni o poziţie oficială, când vor aborda subiectul în cadrul Biroului de conducere al PDL.
Europarlamentarul Theodor Stolojan consideră că cei de la UDMR ar fi putut găsi o altă cale de a reprezenta zona la Bruxelles.
"Este evident că Ţinutul Secuiesc nu există ca unitate teritorial administrativă. Prin urmare nu se poate înregistra sub nici o formă ca reprezentanţă la Bruxelles a vreunei unităţi teritorial-administrative. Ceea ce puteau să facă cele două judeţe Covasna şi Harghita, să creeze o fundaţie cu acest nume, Ţinutul Secuiesc, şi care să facă lobby pentru obiectivele pe care şi le-a propus", a declarat Theodor Stolojan.
Anunţul europarlamentarilor UDMR a declanşat o reacţie dură însă din partea PNL.
Norica Nicolai o consideră drept o acţiune provocatoare şi sfidătoare la adresa românilor reprezentanţi în Parlamentul European.
"În Parlamentul European toţi reprezentăm România, nu diverse ţinuturi, nu diverse entităţi artificiale care nu există conform legii noastre. Cred că acest gest trebuie sancţionat atât de clasa politică, cât şi de opinia publică. Grupul liberal nu participă şi nu susţine astfel acţiuni şi le cere colegilor noştri să-şi reconsidere opinia", a afirmat Norica Nicolai.
Vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu, spune că lansarea unei asemenea reprezentanţe la Bruxelles este un afront adus democraţiei din România şi românilor.
Biroul, cu valoare de reprezentanţă diplomatică pe lângă instituţiile Uniunii Europene, ar urma să fie inaugurat pe 31 mai la Bruxelles.