Remanierea guvernului, principalul subiect al presei de astăzi
Articole din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei, România liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Septembrie 2010, 07:31
GÂNDUL dezvăluie, în exclusivitate, pe prima pagină, "Secretele remanierii", citez: "Băsescu se simte sfidat, Boc plimbă lista miniştrilor care pleacă. Şeful statului, care îşi dorea o schimbare profundă a Executivului, s-a simţit jignit de opţiunea lui Boc de a face o remaniere "soft", şi l-a anunţat că-şi ia mâna de pe partid."
"Marea răfuială" - titrează şi ADEVĂRUL pe prima pagină, articol din care citez: "Şase miniştri remaniaţi. Printre ei, Berceanu şi Videanu. Dintre greii PDL au scăpat Blaga şi Udrea. Multe voci din aripa Băsescu i-au cerut demisia lui Boc. Cei nominalizaţi pentru a-i înlocui pe remaniaţi sunt personaje mai puţin cunoscute."
"Scaunele noilor miniştri, împărţite între grupurile PDL" - este opinia EVENIMENTULUI ZILEI, care apreciază că "Berceanu şi Videanu au fost preţul armistiţiului dintre Băsescu şi Boc". Acelaşi ziar scrie, citez: "Confruntarea finală se amână. Cu tabăra reformiştilor condusă de Udrea pe punctul de a declanşa războiul în PDL, Emil Boc a lărgit aseară lista remaniabililor".
Şi JURNALUL NAŢIONAL vede, citez: "Semne că palatele Victoria şi Cotroceni n-ar mai vorbi aceeaşi limbă. Reforma statului a ajuns, până şi pentru naivii care cumpărau vorbe mari în campania electorală, o cafteală de cartier fără menajamente întrea tabăra Udrea şi faimoasa tripletă BVB" - am încheiat citatul.
ROMÂNIA LIBERĂ se întreabă dacă pe premierul Emil Boc îl va salva remanierea, în condiţiile în care îl vede într-o poziţie mai fragilă ca niciodată. "Într-una dintre cele mai dure confruntări din istoria PDL, un nucleu de apropiaţi ai preşedintelui Băsescu au reuşit să impună plecarea din guvern a doi miniştri importanţi din garda veche a partidului, Radu Berceanu şi Adrian Videanu."
Alte subiecte acum: "Cât ne costă şcoală gratuită" - aflăm din ADEVĂRUL. Pentru educaţia unui copil, o familie cheltuieşte în medie 1.500 de lei în fiecare an şcolar, o sumă aproape egală cu salariul mediu net pe economie. Banii părinţilor se duc pe rechizite, material didactic, cretă şi bureţi, plata agenţilor de pază, fondul şcolii sau pe renovarea sălilor de clasă. Meditaţiile măresc costurile cu alte câteva mii de lei - relevă un studiu realizat de Organizaţia "Salvaţii copiii!".
JURNALUL NAŢIONAL scrie despre fermierii care au ieşit ieri în stradă în 23 de judeţele, pentru a-i cere statului să susţină sectoarele agricol, forestier şi zootehnic. Cu tractoare, juguri, pluguri, sticle cu lapte vărsate în semn de protest pe asfalt şi animale, agricultorii au cerut acordarea subvenţiilor şi au ameninţat că, pe 9 septembrie, vor veni 15 mii să demonstreze la Bucureşti.
EVENIMENTUL ZILEI le propune cititorilor săi un interviu cu preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care îndeamnă coaliţia proeuropeană la unitate înaintea referendumului de duminică. Pe fondul disensiunilor apăute în coaliţia de la Chişinău, Ghimpu le atrage atenţia partenerilor de guvernare că trebuie să îşi canalizeze energia împotriva duşmanului comun: comunismul. Republica Moldova organizează duminică primul referendum constituţional, la 19 ani de la proclamarea independenţei. Cetăţenii vor trebui să se pronunţe dacă vor să îl aleagă prin vot direct pe şeful statului sau dacă păstrează actuala formulă de alegere a preşedintelui Republicii de către Parlament.