"Reîntregire a salariilor bugetarilor" de la 1 iunie
Preşedintele Traian Băsescu a cerut în parlament soluţii pentru ca salariile bugetarilor "să fie reîntregite de la 1 iunie".
Articol de Ioana Dogaru, 07 Martie 2012, 11:16
Într-un discurs în faţa parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "trebuie căutate soluţii" pentru ca în jurul datei de 1 iunie, salariile bugetarilor "să poată fi reîntregite".
Urmăriţi principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu pe contul nostru de Twitter twitter.com/Actualitati.
"Cred că este datoria mea şi a dumneavoastră să găsim soluţii pentru ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor", a spus preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu reia astfel, cu precizarea unui termen, ceea ce spunea la instalarea guvernului Ungureanu.
"Mă aştept ca după primul trimestru, dacă economia va confirma aşteptările, să înceapă restabilirea nivelului de trai al populaţiei", a spus atunci Traian Băsescu.
Majorarea condiţionată a salariilor bugetarilor este pomenită şi în programul de guvernare şi a fost enunţată de mai mulţi parlamentari ai coaliţiei de guvernământ care peste câteva luni vor încerca să candideze pentru un nou mandat în legislativ.
"Trebuie să menţionez preocuparea guvernului pentru majorarea prudentă a salariilor şi pensiilor dacă condiţiile economice o vor permite", a arătat premierul Ungureanu la prezentarea programului de guvernare.
Audio: Preşedintele Traian Băsescu despre "reîntregirea salariilor bugetarilor".
Salariile bugetarilor au fost tăiate în 2010, preşedintele argumentând atunci că veniturile bugetare, în contextul crizei economice, nu mai permit plata acestora.
Potrivit autorităţilor, tăierile anunţate de preşedinte şi puse în practică de guvern ar fi trebuit recuperate la începutul lui 2011.
Guvernul Boc nu şi-a respectat promisiunea de a reveni la nivelul de salarizare anterior, şi a eşalonat şi amânat plata drepturilor salariale câştigate de unii bugetari în instanţă. Executivul a argumentat că situaţia economică nu ar permite revenirea la nivelul anterior de salarizare din instituţiile statului.
Preşedintele Băsescu nu a făcut o legătură clară între preconizata creştere economică din acest an şi susţinerea bugetară a restabilirii salariilor în administraţie.
Discursul preşedintelui a fost ţinut în faţa unui parlament pe jumătate gol. Opoziţia nu a fost prezentă, fiind în ceea ce ea numeşte grevă parlamentară.
La începutul discursului, Traian Băsescu a adresat "rugămintea ca opoziţia să revină în parlament", pentru ca deciziile politice din perioada următoare să poată fi luate cu participarea întregului for legislativ.
"Dacă avem un garant real al democraţiei în România, acesta este parlamentul", a spus preşedintele Băsescu.
Teme diverse
În discursul său, preşedintele a vorbit pe marginea unor teme dintre cele mai diverse, de la reorganizarea administrativă, reducerea numărului de parlamentari, stadiul reformei justiţiei, modernizarea infrastructurii, independenţa energetică a României, până la accederea Bucureştiului în zona euro, tratatul fiscal european şi parteneriatul cu Statele Unite.
Sunt teme de care preşedintele Băsescu s-a mai arătat preocupat. Ultima apreciere din cadrul discursului s-a referit la ceea ce Traian Băsescu a numit "criza care ar putea reveni în Europa în partea a doua a anului 2012".
Preşedintele le-a mulţumit în mai multe rânduri parlamentarilor PDL şi UDMR prezenţi în sală "pentru că şi-au sacrificat imaginea pentru promovarea unor legi necesare", dar le-a cerut să mai facă un efort pentru a aproba legea sănătăţii, a reorganizării administative şi legea de ratificare a tratatului fiscal european.
Traian Băsescu a încheiat cu urarea "Succes în alegeri dacă nu ne mai vedem până atunci!"
Discursul a ţinut o oră şi jumătate. De multe ori preşedintele s-a abătut de la notiţele cu care a venit la tribuna parlamentului şi s-a adresat liber audienţei.
La un moment dat, un grup de câteva persoane aflate la balconul parlamentului a strigat "Demisia!". Preşedintele s-a întrerupt şi a încercat să trateze momentul cu umor. Întreruperea a durat aproximativ un minut, protestatarii fiind evacuaţi din sala de plen.
Legea sănătăţii revine
Unul dintre subiectele sociale majore menţionate de către preşedintele Traian Băsescu a fost reforma sănătăţii.
Preşedintele a apreciat că primul proiect al al legii sănătăţii a eşuat "pentru că a fost lansat prost în dezbatere".
"Asta nu înseamnă că principiile ei sunt de abandonat", a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele Băsescu a cerut elaborarea şi publicarea rapidă a unei variante clare a pachetului minimal de servicii medicale de care un asigurat ar trebui să beneficieze.
"Sunt cunoscute ezitările ministerului sănătăţii de a face public pachetul minim garantat.
"În lipsa acestuia, legea sănătăţii poate fi un eşec încă de la lansarea în dezbatere publică.
"Asiguraţii trebuie să ştie ce le garantează statul în baza contribuţiilor acutale" şi în această privinţă "toţi miniştrii sănătăţii au fost ezitanţi", a mai spus Traian Băsescu.
În momentul de faţă, nu este clar ce servicii medicale sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, şi chiar dacă despre unele servicii se ştie clar că ar trebui acordate în baza asigurării - cum ar fi analizele primare de sânge anuale - în practică pacienţii trebuie să plătească de multe ori dacă le doresc.