Referendumul "trebuie să exprime voinţa cetăţenilor"
Curtea Constituţională precizează că niciun text constituţional nu condiţionează dreptul parlamentului de a opta pentru fixarea unei anumite majorităţi, care să se pronunţe pentru demiterea prin referendum a preşedintelui.
Articol de Ioana Dogaru, 12 Iulie 2012, 18:44
Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei privind Legea referendumului publicată joi, că întrunirea majorităţii absolute, care constă în jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, reprezintă o condiţie esenţială pentru ca referendumul să poată exprima în mod real şi efectiv voinţa cetăţenilor, informează redactorul România Actualităţi, Mădălina Verman.
Curtea constată totodată că rezultatul referendumului depinde de îndeplinirea cumulativă a două condiţii: una referitoare la numărul minim de cetăţeni care trebuie să participe la referendum pentru ca acesta să fie valabil şi una privitoare la numărul de voturi valabil exprimate, care determină rezultatul referendumului.
În opinia judecătorilor constituţionali, acest lucru constitue premisa unei manifestări autentic democratice a suveranităţii prin intermediul poporului, prin care se pronunţă cu privire la sancţionarea sau nu a preşedintelui.
Pe de altă parte, Curtea Constituţională precizează că niciun text constituţional nu condiţionează dreptul legiuitorului de a opta pentru fixarea unei anumite majorităţi, care să se pronunţe pentru demiterea prin referendum a preşedintelui.
Instanţa constituţională subliniază că demiterea şefului statului reprezintă o sancţiune pentru săvârşirea unor fapte grave şi este justificat ca aceasta să fie aprobată de cetăţeni cu majoritatea voturilor valabil exprimate.
Curtea Constituţională a decis, în 10 iulie, că Legea pentru modificarea organizării şi desfăşurării referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.