Referendumul pentru Constituţie "trebuie organizat separat"
Opoziţia susţine că referendumul pentru modificarea Constituţiei nu trebuie organizat în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare.
Articol de Andrei Şerban, 13 Ianuarie 2014, 18:41
Opoziţia respinge ideea organizării referendumului pentru modificarea Constituţiei în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare.
În timp ce PDL acuză alianţa la putere că desconsideră astfel cele două acţiuni de consultare publică, UDMR aminteşte de o recomandare comunitară ca statele membre să nu organizeze alegerile pentru Parlamentul European în acelaşi timp cu alte voturi.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei o dată cu scrutinul pentru europarlamentare va avea un efect negativ, deoarece temele importante legate de Uniunea Europeană vor fi ignorate.
"Dacă vom face o campanie electorală pentru europarlamentare şi pentru amendarea Constituţiei, atunci toate temele importante pentru cetăţenii României şi pentru România legate de viitorul UE, legate de proiecţia pentru ciclul care urmează la nivelul Uniunii Europene, vor fi puse în paranteză", spune Kelemen Hunor.
El a mai spus că UDMR este de acord cu reducerea numărului de parlamentari propusă de conducerea USL, dar cu menţinerea suplimentării cu 18 mandate în Camera Deputaţilor pentru reprezentanţii minorităţilor.
PSD "ar fi favorizat"
PDL respinge însă modificarea legislaţiei electorale, deoarece ar încălca principiile de drept şi votul populaţiei.
Prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu susţine că la referendumul din 2007, românii au votat pentru 300 de parlamentari, în timp ce USL propune acum un total de 400, din care 300 deputaţi şi 100 senatori, ceea ce favorizează PSD-ul.
"După simulări, a reieşit că 70% din locurile pe care ar urma să le ocupe Parlamentul din USL vor fi alocate PSD. În această zi, Crin Antonescu şi-a sacrificat propriul partid de dragul candidaturii la preşedinţie", spune Cătălin Predoiu.
El a mai declarat că PDL nu este de acord nici cu comasarea alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru Constituţiei, deoarece proiectul USL de modificare a acesteia nu a primit girul Comisiei de la Veneţia.
Împotriva comasării alegerilor europarlamentare cu referendumul s-a pronunţat şi preşedintele Partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, care consideră că ar fi un proces netransparent, care va dăuna imaginii României.