Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Referendum pe 29 iulie după suspendarea preşedintelui Băsescu

Parlamentul propune ca referendumul privind revocarea presedintelui Traian Basescu sa fie organizat pe 29 iulie 2012. Presedintele Basescu a fost suspendat de parlament cu 256 de voturi pentru si 114 impotriva.

Referendum pe 29 iulie după suspendarea preşedintelui Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat. Foto: Reuters.

Articol de Paul Poteraşi, 06 Iulie 2012, 20:25

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de parlament, cu 256 de voturi "pentru", în condiţiile în care erau necesare 217 voturi.

Împotriva suspendării preşedintelui Băsescu s-au înregistrat 114 voturi.

Parlamentul propune, printr-o hotătâre care a fost aprobată de plen, ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să aibă loc pe data de 29 iulie 2012.

Pentru ca preşedintele să fie suspendat, cererea înaintată de USL trebuia să fie votată de 217 parlamentari.

Imediat dupa aflarea votului din parlament, presedintele Traian Basescu a spus ca a sesizat Curtea Constitutionala.

"Am sesizat Curtea Constitutionala pentru a epuiza toate căile de atac împotriva unui abuz ca cel din 2007", a declarat Traian Basescu.

"Dar sa fie foarte clar: vreau sa apar astfel functia de presedinte, nu tin la scaunul de presedinte.

"Vom merge la referendum si voi avea sansa sa explic poporului deciziile luate in timpul mandatului meu", a spus Traian Basescu.

Crin Antonescu, presedinte interimar

La referendum preşedintele poate fi demis cu 50 la suta plus unu din voturile celor care se prezinta la consultare, după ce guvernul a adoptat joi seara o ordonanţă în acest sens.

Conform legii referendumului, participanţii la referendum se pronunţă prin "da" sau "nu" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?".

Pana la referendum, functia de presedinte este preluata interimar de catre presedintele Senatului.

In urma cu doua zile, coalitia de guvernamant a schimbat conducerea parlamentului, in locul liderilor partidului care il sustine pe presedintele Basescu fiind alesi ca presedinte la Senat Crin Antonescu (PNL) si ca presedinte al Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea (PSD).

Astfel, presedinte interimar ar urma sa fie numit liderul PNL Crin Antonescu.

Aceasta ar fi a doua oară când opoziţia ar iniţia procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Precedenta suspendare a avut loc în timpul primului mandat de preşedinte, în anul 2007.

Parlamentul a aprobat suspendarea preşedintelui, însă la referendumul de demitere decizia a fost invalidată de populaţie.

"Nu am reuşit să coabitez cu PSD şi PNL"

De la ora 17.00 în plenul parlamentului a avut loc dezbaterea privind solicitarea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

În plenul parlamentului, minorităţile şi UNPR nu au vrut să ia cuvântul.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat înaintea votului că fiecare parlamentar de la UDMR va vota "aşa cum îi dictează conştiinţa".

--fb1Preşedintele Traian Băsescu i-a asigurat vineri pe parlamentari că a avut "deplină responsabilitate" ca şef de stat într-o perioadă de criză economică.

"Vă asigur că am avut deplină responsabilitate ca şef de stat într-o perioadă în care criza economică a lovit cumplit România.

"Problemele legate de finanţele ţării au fost tratate în perioada 2009-2010 şi chiar 2011 la nivel de riscuri la adresa securităţii naţionale", a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a amintit că nu a reuşit să coabiteze cu PSD şi PNL nici în 2007, când de asemenea a fost suspendat.

"Eu nu reuşesc să coabitez cu PSD şi PNL. În 2007, atunci când guvernul liberal era în parteneriat cu PSD din parlament aţi recurs la suspendarea preşedintelui.

"Acum vă aflaţi din nou la guvernare împreună şi primul lucru de care aţi considerat că trebuie să vă ocupaţi este suspendarea preşedintelui", a evidenţiat preşedintele.

Preşedintele a mai spus că are conştiinţa împăcată că şi-a făcut datoria faţă de ţara sa şi faţă de poporul său.

"Am conştiinţa împăcată că mi-am făcut dat faţă de ţara mea, faţă de poporul meu. O zi bună!", a spus Traian Băsescu în finalul discursului său din parlament.

Preşedintele Traian Băsescu i s-a adresat lui Crin Antonescu, în finalul intervenţiei sale în faţa parlamentului, spunându-i că îi lasă o foaie, pe care să scrie ce a promis, liderul PNL declarând anterior că, dacă Băsescu nu este demis la referendum, se retrage definitiv din viaţa politică.

Traian Băsescu a ieşit din plenul parlamentului când au vorbit preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu.

"Mă retrag din viaţa politică dacă preşedintele nu e demis"

--fb2Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut vineri că decizia pe care o va lua parlamentul în cazul suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu nu reprezintă "o sentinţă, ci un exerciţiu democratic", punctând că este una dintre cele mai frumoase zile ale vieţii politice şi nu o lovitură de stat.

"Parlamentul nu este de bună seamă o instanţă juridică, nu este un tribunal şi hotărârea pe care o vom lua astăzi nu este o sentinţă.

"Nu e mai puţin adevărat că, în ciuda tensiunii, este una dintre cele mai frumoase zile ale vieţii politice româneşti şi în orice caz ale vieţii parlamentare, pentru că astăzi suntem reuniţi aici, indiferent cu ce verdict politic vom pleca, nu dăm nicio lovitură de stat, nu atacăm nicio instituţie, nu punem între paranteze nicio literă a Constituţiei, ci ne aflăm în miezul exerciţiului democratic, constituţional şi parlamentar", a spus liderul liberalilor.

Crin Antonescu a subliniat că demersul USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu este "un act perfect constituţional şi democratic".

"În realitate, dvs v-aţi autosuspendat demult, de ani buni, din funcţia de preşedinte al României, iar marea eroare pe care aţi comis-o şi marele păcat politic şi instituţional pe care l-aţi comis nu faţă de noi adversarii dvs politici, ci faţă de cetăţenii acestei ţări care v-au dat de două ori votul pentru a fi preşedinte este că aţi lăsat această ţară fără preşedinte", a adăugat Crin Antonescu.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat vineri în plenul parlamentului că în cazul în care preşedintele Traian Băsescu nu va fi demis la referendum se retrage din viaţa politică.

"Veţi fi sau nu suspendat astăzi, veţi fi sau nu demis de verdictul poporului român ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică.

"Dacă veţi fi demis la referendum nu ştiu ce veţi face, dar vă urez şi dvs şi mie un singur lucru, să apucăm amândoi o justiţie pe deplin independentă", a spus Crin Antonescu.

Curtea a ezitat să ofere un aviz pozitiv sau negativ

Curtea Constituţională a trimis vineri avizul privind solicitarea USL de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu.

Magistraţii CCR nu au oferit un aviz pozitiv sau negativ cu privire la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, însă judecătorii au făcut referire la fiecare din cele şapte puncte invocate de USL în cererea de suspendare.

În 2007 când i s-a cerut să se pronunţe asupra solicitării de supendare, Curtea Constituţională a oferit un aviz negativ.

Curtea Constituţională a României precizează, în avizul consultativ dat vineri asupra primului capitol din cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, unde se invocă uzurparea de către acesta a rolului primului-ministru şi substituirea în atribuţiile constituţionale ale guvernului, "faptul că preşedintele României, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către guvern, prin asumarea răspunderii" şi că "poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru".

"De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul "opinii şi opţiuni politice", astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constituţională prin Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007, potrivit căruia preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora", se arată în avizul consultativ al CCR nr 1. din 6 iulie 2012.

Referitor la rolul preşedintelui României, prevăzut de art.80 din Constituţie, Curtea constată că preşedintele Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Curtea Constituţională a făcut referire la fiecare punct invocat în solicitarea de suspendare a preşedintelui.

Preşedintele, "mai uşor de demis"
Politică 05 Iulie 2012, 20:13

Preşedintele, "mai uşor de demis"

Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea...

Preşedintele, "mai uşor de demis"
Călin Georgescu, despre decizia CEDO privind alegerile din România
Politică 22 Ianuarie 2025, 11:06

Călin Georgescu, despre decizia CEDO privind alegerile din România

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, susţine că respingerea de către CEDO a plângerii pe care a...

Călin Georgescu, despre decizia CEDO privind alegerile din România
Conducerea PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale
Politică 21 Ianuarie 2025, 13:32

Conducerea PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică, în ședința Consiliului Politic Național, iar UDMR se...

Conducerea PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale
Conducerea PSD, convocată pentru a discuta despre candidatura comună la alegerile prezidenţiale cu PNL şi UDMR
Politică 21 Ianuarie 2025, 10:22

Conducerea PSD, convocată pentru a discuta despre candidatura comună la alegerile prezidenţiale cu PNL şi UDMR

Conducerea PSD a fost convocată de preşedintele partidului, pentru a discuta despre candidatura comună la alegerile...

Conducerea PSD, convocată pentru a discuta despre candidatura comună la alegerile prezidenţiale cu PNL şi UDMR
Sondaj Avangarde: Cum ar vota românii la prezidențiale
Politică 21 Ianuarie 2025, 07:47

Sondaj Avangarde: Cum ar vota românii la prezidențiale

Potrivit sondajului în turul doi, Călin Georgescu ar câştiga la limită confruntarea cu Crin Antonescu sau Nicuşor Dan.

Sondaj Avangarde: Cum ar vota românii la prezidențiale
Românii din străinătate care vor să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din 2025 se pot înscrie online
Politică 21 Ianuarie 2025, 07:39

Românii din străinătate care vor să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din 2025 se pot înscrie online

Românii din străinătate care vor să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din 2025 se pot înscrie online.

Românii din străinătate care vor să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din 2025 se pot înscrie online
Partidele pot începe să strângă semnături pentru candidaţii pe care îi susţin la alegerile prezidenţiale
Politică 21 Ianuarie 2025, 07:32

Partidele pot începe să strângă semnături pentru candidaţii pe care îi susţin la alegerile prezidenţiale

Partidele pot începe să strângă semnături pentru candidaţii pe care îi susţin la alegerile prezidenţiale din luna mai,...

Partidele pot începe să strângă semnături pentru candidaţii pe care îi susţin la alegerile prezidenţiale
Ilie Bolojan: Este esențial ca armistițiul dintre Israel și Hamas să continue
Politică 20 Ianuarie 2025, 11:23

Ilie Bolojan: Este esențial ca armistițiul dintre Israel și Hamas să continue

În urma armistițiului au fost eliberate din captivitatea în Gaza trei femei, inclusiv una care are cetățenie...

Ilie Bolojan: Este esențial ca armistițiul dintre Israel și Hamas să continue