Reduceri bugetare "fără tăieri salariale"
Guvernul afirmă că va face săptămâna viitoare o primă estimare asupra reducerilor de 15% a cheltuielilor bugetare de personal, bunuri şi servicii.
10 Martie 2013, 13:53
În contextul reducerii anunţate, de 15%, a unor cheltuieli bugetare, premierul Victor Ponta a declarat că vor fi reduse "cheltuielile ineficiente din administraţia centrală".
Potrivit Agerpres, el a spus că nu vor fi tăiate salariile bugetarilor, ci vor fi reduse "tot felul de alte lucruri".
"Nu se pune problema să tăiem salarii. Nu tăiem salarii, dar se pune problema că încă sunt posturi de care nu avem nevoie, încă sunt cheltuieli cu personalul, fie că e vorba de deplasări externe, de tot felul de alte lucruri care pot fi reduse", a spus Victor Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la Budapesta, unde a participat la reuniunea anuală a Partidului Socialiştilor Ungari.
Administraţia centrală poate să cheltuiască mai puţin şi să fie mai eficientă, a mai precizat premierul României.
"Eu am anunţat acest lucru încă din luna ianuarie, cred de la primele şedinţe, doar că atunci nimeni nu m-a luat foarte în serios şi am pus un termen: 31 martie.
"De aceea am numit şi un responsabil, domnul viceprim-ministru pentru Administraţie şi Dezvoltare Regională, Liviu Dragnea", a declarat primul ministru Victor Ponta.
Şeful executivului a subliniat că are suficientă răbdare şi perseverenţă ca să-şi oblige toţi colegii să facă lucrul acesta.
"Miercurea viitoare va fi o primă estimare. Nu se va reduce nimic la sănătate şi educaţie. În schimb, în restul administraţiei centrale, cred că ar mai fi vreo doi-trei oameni care n-au ce face pe acolo, cred că pot fi două-trei cheltuieli care pot fi reduse.
"De altfel, am un consilier special care cu asta se ocupă, cu standardele de cost ale fiecărei instituţii, face un audit al fiecărei instituţii şi după aceea mă informează în primul rând pe mine cam cât ar trebui să coste acea instituţie, cam câţi oameni ar trebui să aibă.
"Primele rezultate sunt semnificative, ca să spun aşa", a mai declarat premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta, a fost prezent, la acest sfârşit de săptămână, la reuniunea Partidului Socialist Ungar (MSZP), la invitaţia liderului formaţiunii, Mesterhazy Attila.
Ministerul Finanţelor Publice şi Senatul au anunţat propuneri privind reorganizarea
La începutul săptămânii, Ministerul Finanţelor Publice anunţat că va renunţa la 167 de posturi din aparatului propriu, reprezentând 9% din numărul total de locuri, din care vor fi tăiate 20 de posturi de conducere, şi va desfiinţa şapte direcţii din organigrama ministerului, potrivit Mediafax.
Din cele 167 de posturi, 35 sunt vacante, iar 132 posturi au fost preluate din luna februarie de către Ministerul Fondurilor Europene.
"Posturile vacante rămase după această reducere la nivelul aparatului propriu al ministerului vor fi redistribuite cu precădere către o structura nou înfiinţată, Unitatea de verificare şi autorizare", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre pentru restructurarea ministerului.
De asemenea, vor apărea noi structuri, precum Unitatea de verificare şi autorizare, prin reorganizarea activităţii Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific.
Plenul Senatului a adoptat, luni, măsurile propuse de Biroul Permanent pentru reducerea cheltuielilor instituţiei în 2013, astfel încât sunt realizate economii de 5,6 milioane de lei ce vor fi repartizate pentru semestrul al doilea al acestui an.
Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a anunţat, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că măsurile pentru reducerea cheltuielilor vizează încadrarea activităţii instituţiei în bugetul alocat prin legea bugetului de stat pe 2013.
Astfel, conducerea Senatului propune "reducerea indemnizaţiei acordate coordonatorilor de la comisii şi grupuri parlamentare şi aplicată în 2011, ceea ce induce o economie de aproximativ 366.000 de lei, renunţarea la 75% din colaboratori externi, ce va implica o economie de aproximativ 400.000 de lei, reducerea personalului care cumulează pensia cu salariul şi a celui pensionabil pentru limită de vârstă, realizându-se astfel o reducere de aproximativ 1.360.500 de lei".
De asemenea, Biroul Permanent propune reorganizarea serviciilor Senatului şi adoptarea unei noi organigrame care să reducă cu aproximativ 27% funcţiile de conducere, care ar duce la economii de 500.000 de lei.
Funcţiile de conducere s-ar reduce de la 72 la 52 de posturi.
De asemenea, conducerea Senatului vizează reducerea cu 10% a cheltuielilor cu deplasările interne şi externe, deplasările urmând să se facă la clasa economic, iar din delegaţii să facă parte un număr mai mic de persoane.
Din această măsură ar urma să se economiseacă 1.100.000 de lei, bani care să fie redistribuiţi începând cu 30 septembrie.