Rectificarea înseamnă "că luăm bani de la unii şi dăm la alţii"
Premierul Victor Ponta a declarat că guvernul pregăteşte o rectificare bugetară în octombrie, dar că "nu există bani în plus" la buget.
Articol de Radiojurnal, 29 Septembrie 2013, 12:48
Guvernul va face o rectificare bugetară luna viitoare, însă nu sunt fonduri excedentare, astfel că vor fi luaţi bani din zonele de unde nu sunt absolut necesari şi duşi acolo unde este nevoie stringentă de ei, a declarat premierul Victor Ponta.
Aflat în Bistriţa, el a explicat că nu există bani în plus, deoarece "taxele şi impozitele nu au fost mărite", iar resursele suplimentare pot veni mai ales din accesarea fondurilor europene.
"Eu explic în fiecare zi profesorilor care au dreptate şi medicilor care au dreptate şi primarilor care au dreptate că nu a existat nici înainte şi nu există nici astăzi vreun rezervor secret de bani al guvernului.
"Banii sunt cei care sunt colectaţi prin taxele şi impozitele pe care nu le-am mărit.
"Este o decizie, până la urmă, şi o alegere şi am ales ideea ca pentru dezvoltarea economică să avem în continuare o fiscalitate redusă.
"O să avem rectificare în octombrie.
"Rectificare înseamnă aşa: că luăm bani de la unii şi dăm la alţii", a declarat premierul Victor Ponta.
La ultima rectificare bugetară "au fost mai multe nereguli"
Ultima rectificare a bugetului a fost aprobată la sfârşitul lunii iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, în urcare la 626,2 miliarde lei, şi un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.
La acea vreme, Consiliul fiscal a criticat rectificarea făcută de guvern.
"Ţinta de deficit a fost făcută pe baza unor proiecţii nerealiste, numai din impozitul pe venit şi contribuţii din asigurări, veniturile fiind supraestimate cu 1 miliard de lei", considera Consiliul Fiscal.
"Dacă ne luăm după execuţia la 6 luni şi de perspectivele economiei în a doua parte a anului la anumite capitole de venituri bugetare, estimările de venituri bugetare par prea optimiste în opinia noastră şi mai degrabă nerealiste", au spus reprezentanţii Consiliului fiscal.
În replică, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat că rectificarea din iulie a primit avizul Comisiei Europene.
"Rectificarea bugetară a tăiat şi de la venituri şi de la cheltuieli, iar deficitul bugetar pe metodologia europeană nu a crescut absolut deloc.
"Noi, în semestrul II şi pe ansamblul anului am luat în calcul exact ritmul de colectare din semestrul I", a spus Liviu Voinea.
Potrivit prezentării de pe siteul propriu, Consiliul fiscal este o instituţie independentă, înfiinţată prin legea responsabilităţii fiscal-bugetare şi compusă din cinci membri "cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare supuşi unor criterii stricte de eligibilitate".
Membrii Consiliului fiscal sunt numiţi prin hotărâre de către Parlament pe o perioadă de 9 ani, la propunerea Academiei Române, Băncii Naţionale a României, Academiei de Studii Economice Bucureşti, Institutului Bancar Român şi Asociaţiei Române a Băncilor care nominalizează fiecare o singură persoană.
Consiliul fiscal are ca atribuţii evaluarea proiecţiilor macroeconomice avute în vedere la fundamentarea prognozei de venituri a bugetului general consolidat şi analizarea execuţiei bugetare.