Reacţii politice la decizia CCR în cazul alegerilor locale
Decizia de astăzi a CCR referitoare la organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin a stârnit diverse reacţii în rândul clasei politice.
Articol de Andrei Şerban, 04 Mai 2016, 19:54
Alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin în data de 5 iunie.
Decizia a fost luată astăzi de CCR, care a respins astfel contestaţia jurnalistului Liviu Avram.
Magistraţii au considerat neîntemeiată şi sesizarea acestuia privind numărul minim de semnături pentru depunerea candidaturilor, a anunţat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.
Augustin Zegrean: Nu am găsit niciun motiv, nu s-a adus niciun arguument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu, dintotdeauna Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală. De altfel şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă legile, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături, iar pe articolul 101 s-a respins ca inadmisibil, pentru că acest articol nu are legătură cu cauza dedusă judecăţii. Mai avem încă 30 de dosare până astăzi venite cam cu acelaşi obiect, dar, sigur, nu vom schimba practica de azi până mâine.
Decizia de astăzi a CCR referitoare la organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin a stârnit diverse reacţii în rândul clasei politice.
PNL acceptă decizia CCR, dar copreşedintele Alina Gorghiu atrage atenţia că aceasta este doar pe procedură şi că aşteaptă o decizie pe fond a judecătorilor, care se va lua săptămâna viitoare.
Alina Gorghiu: Practic, decizia de astăzi a Curţii nu înseamnă mare lucru, pentru că astăzi nu s-a pronunţat pe excepţia legată de două tururi pe fond, şi o să vedeţi că în al doilea dosar în care este trimisă această excepţie pe două tururi de alegeri de către Curtea de Apel Bucureşti la CCR abia atunci va fi pronunţarea pe fond.
Deputatul UMDR Marton Arpad consideră că decizia CCR este binevenită, deoarece regulile pentru alegeri nu se schimbă în timpul campaniei electorale.
Marton Arpad: Mă bucură că în acest domeniu CCR a rămas consecventă, deci nu doreşte să schimbe regula jocului în timpul jocului, pentru că oricine orice ar zice suntem deja în timpul jocului.
Deputatul PSD Ciprian Nica este de părere că decizia CCR nu favorizează şi nici nu dezavantajează vreun partid politic.
Ciprian Nica: Avantajează în anumite zone PSD-ul şi eu sper că în majoritate, dar avantajează şi PNL-ul în anumite zone. Pe noi ne avantajează în zona asta unde într-adevăr noi ca partid social-democrat am reuşit să ne apropiem mai mult de oameni.
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu este oportun să se schimbe sistemul electoral cu numai o lună înainte de alegeri.
Călin Popescu Tăriceanu: Sistemul de vot care se utilizează în alegeri nu ţine de aspectul de constituţionalitate, ci este un element de decizie politică, care revine partidelor şi în final Parlamentului prin sistemul de legiferare.
Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că viitorul parlament, cel care va rezulta după alegerile din toamnă, trebuie să rediscute problema alegerii primarilor, deoarece acum legea defavorizează partidele mici.