Reacții la declaraţia politică adoptată miercuri de Parlament
Un proiect de declaraţie despre rolul legislativului ca instituţie centrală a democraţiei a fost adoptat în Parlamentul României.
Articol de Alina Bordeiaşu, 08 Martie 2017, 20:39
Majoritatea parlamentară a adoptat într-o şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor un proiect de declaraţie, iniţiat de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, despre rolul legislativului ca instituţie centrală a democraţiei.
Parlamentarii din opoziţie nu au fost de acord cu acest demers pe care îl consideră inoportun.
Alina Bordeiaşu a urmărit dezbaterile din parlament şi relatează.
Reporter: În proiectul de declaraţie se arată că deciziile CCR ar trebui să pună capăt încercărilor de subminare a rolului legislativului ca instituţie centrală a democraţiei.
Călin Popescu-Tăriceanu: Parlamentul României califică drept neconstituţionale şi inacceptabile judecăţile pe care fie preşedintele României, fie Consiliul Superior al Magistraturii, fie reprezentanţi ai Ministerului Public le formuleză la adresa unor decizii şi activităţi ale guvernului. Asemenea acţiuni uzurpă ilegal şi abuziv dreptul exclusiv al parlmentului de a trage guvernul la răspundere în diferitele forme prevăzute de lege şi de regulamentele Camerelor pentru activitatea sa.
Reporter: Deputatul PNL Cătălin Predoiu a susţinut că acest proiect de declaraţie nu ajută la cosolidarea rolului şi a credibilităţii parlamentului. Cel mai mare rău ni-l facem singuri, sublinia Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu: Ceea ce se vede imediat în acest proiect este intoleranţa faţă de o altă putere a statului, justiţia şi lupta pentru supremaţie, în raport de instituţia prezienţială.
Reporter: De asemenea. PMP şi USR au criticat documentul, apreciind că este o iniţiativă greşită, în condiţiile în care legislativul nu are nevoie de o declaraţie pentru a-şi îndeplini atribuţiile.
Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis consideră că declaraţia politică adoptată astăzi de parlament pote fi considerată o formă de presiune şi se constituie într-un semnal îngrijorător cu privire la perspectiva pe care legislativul o are asupra modului în care el relaţionează cu celelalte autorităţi şi instituţii ale statului, precum şi cu societatea civilă.
Într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale se mai precizează că preşedintele României va continua să îşi exercite toate atribuţiile constituţionale în beneficiul poporului român, unic titular al suveranităţii naţionale.