Reacţii ale partidelor la Raportul MCV al Comisiei Europene
Articol de Radiojurnal, 15 Noiembrie 2017, 16:08
Comisia Europeană consideră că, în ansamblu, România a realizat progrese semnificative în ceea ce priveşte obiectivul referitor la cadrul de integritate şi ANI - relevă cel mai recent raport privind îndeplinirea angajamentelor asumate în contextul MCV, instituit în anul 2007, când a aderat la UE.
Totodată, executivul european consideră că ar trebui să se acorde o mai mare prioritate politică pentru a promova prevenirea corupţiei şi a sprijini punerea în aplicare a Strategiei naţionale anticorupţie, dar şi că sunt necesare indicii concrete cu privire la faptul că prevenirea corupţiei câştigă teren.
Ce reacţii politice a stârnit raportul MCV? Ne spune Alina Bordeiaşu.
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că raportul MCV reprezintă un serios semnal de alarmă, de care coaliţia de guvernare trebuie să ţină cont.
Dacă acţiunile guvernului şi parlamentului cu privire la procesul de modificare a legilor justiţiei vor continua în aceeaşi direcţie ca până acum România va face paşi înapoi în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei - consideră şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă că va uza de toate atribuţiile sale constituţionale pentru a asigura independenţa justiţiei şi un stat de drept funcţional.
PNL este de părere că raportul MCV reprezintă o bilă neagră dată parlamentarilor din coaliţia de guvernare.
Deputatul PNL Ioan Cupşa crede că actuala putere a pierdut din nou examenul la capitolul justiţie.
La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, susţine că raportul MCV arată că, din punctul de vedere al Comisiei Europene, acesta a fost unul pierdut pentru România, care a făcut paşi înapoi.
În schimb, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social democratul Florin Iordache, afirmă că raportul MCV conţine atât aspecte pozitive, cât şi restanţe.
El mai spune că autorităţile implicate în sistemul judiciar din România vor colabora transparent pentru punerea în concordanţă a cerinţelor, astfel încât anul viitor MCV să fie ridicat.