Reacţia partidelor parlamentare la protestul de la finanţe
În parlament se va vota marţi amendamentul privind introducerea stimulentelor în salariul funcţionarilor de la finanţe. Liderii opoziţiei declară că se solidarizează cu protestatarii de la ministerul de finanţe.
14 Octombrie 2010, 20:05
Protestul angajaţilor din ministerul de finanţe a stârnit reacţii din partea partidelor de opoziţie, care au văzut prilej de a ataca guvernul.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri seara că social-democraţii se solidarizează protestelor angajaţilor de la finanţe.
Deputatul PSD Mircea Duşa a afirmat joi că amendamentul la ordonanţa guvernului, care prevede ca stimulentele să fie incluse în salariu, nu va fi votat marţi în parlament de către PSD.
Mircea Duşa spune că oricum această măsură are caracter temporar.
Senatorul PNL Cornel Popa crede că lucrătorii de la finanţe îşi cer drepturile care li se cuvin şi vede în protestele acestora un prim pas către o grevă generală.
"Nici dascălii nu mai pot să aştepte. Nu se poate trăi. Un bugetar ajunge undeva la 6-7 milioane, după zeci de ani de lucru.
"Sunt convins că greva finanţiştilor, dacă ea nu este tratată cu deosebită prudenţă şi cu deosebită responsabilitate, poate fi primul pas către greva generală şi cred că asta va fi un ajutor formidabil pentru moţiunea de cenzură", a afirmat Cornel Popa.
Stimulentele au devenit "un fel de salariu suplimentar"
Deputatul UDMR Edler Andras spune că stimulentele au devenit un fel de salariu suplimentar.
El susţine eliminarea acestora şi acordarea unor salarii corespunzătoare.
"Oamenii care lucrează în sistemul bugetar trebuie să ia nişte salarii decente, iar acestea trebuie să fie calculate pe baza realităţilor.
"Un om normal nu poate să trăiască din 6-7 milioane de lei pe lună. Soluţia ar fi să se stabilească nişte salarii decente", a precizat Edler Andras.
Deputatul PDL Ioan Oltean acuză opoziţia şi sindicatele că incită la violenţă.
Ioan Oltean a făcut referire şi la comentariul social-democratului Adrian Năstase, cum că starea de spirit şi protestele finanţiştilor sunt ceea ce PSD are nevoie în această perioadă.
"Este condamnabilă şi noi ne delimităm de asemenea atitudini, de asemenea manifestări, pe care unii lideri nu se sfiesc să le facă publice, în loc să vină cu soluţii constructive, în loc să fie prezenţi în parlament şi să muncească acolo pentru ca legile pe care noi le adoptăm să fie în măsură să creeze cadrul legal pentru ca aceşti oameni să poată să aibă multe dintre solicitări rezolvate", a declarat Ioan Oltean.
Marţi, în parlament se va vota amendamentul privind introducerea stimulentelor în salariu, amendament adus ordonanţei guvernului referitoare la reîncadrarea şi salarizarea bugetarilor.