Raport favorabil la legea ANI în comisiile de la Senat
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au adoptat un raport favorabil la Legea ANI, în forma votată de Camera Deputaţilor, eliminând, însă, liderii sindicali din sfera de aplicabilitate a actului normativ.
18 August 2010, 10:18
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au adoptat un raport favorabil la Legea ANI, în forma votată de Camera Deputaţilor.
Senatorii din comisiile juridică şi pentru drepturile omului au eliminat, la propunerea grupului independenţilor, prevederea introdusă în Camera Deputaţilor, potrivit căreia liderii de sindicat erau obligaţi să depună declaraţii de avere şi de interese.
La votul final, senatorii PSD s-au abţinut, în timp ce liberalii au votat pentru, deşi au susţinut că proiectul de lege este încă neconstituţional.
Cel care a transmis mesajul guvernului a fost ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.
"Guvernul este gata să coopereze cu dumneavoastră în rafinarea textelor şi să contribuim împreună la o soluţie, compatibilă atât cu prevederile constituţionale, cu precedentele Curţii Constituţionale, dar şi cu decizia Comisiei Europene" a declarat ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.
Proiectul de lege al micii reforme în justiţie, care prevede unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor şi reducerea costurilor, a primit aviz negativ din partea comisiei.
Preşedintele comisiei, senatorul PSD Toni Greblă, a explicat că există neconcordanţe majore între poziţia ministerului şi cele ale CSM şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
"Pot să constat că principalele instituţii care concură la realizarea justiţiei în această ţară sunt, de cele mai multe ori, în dezacord imposibil de conciliat" afirmă senatorul PSD Toni Greblă.
Tot aviz negativ a primit şi ordonanţa privind finanţele publice locale, iar ordonanţa referitoare la descentralizarea în domeniul sănătăţii a fost avizată favorabil, cu cinci voturi pentru şi patru împotrivă.
Cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu privind proiectul de lege referitor la parteneriatul public-privat a fost admisă cu unanimitate de voturi.
Toate cele cinci proiecte vor intra în plenul Senatului săptămâna viitoare.