Puterea şi opoziţia răspund acuzelor preşedintelui
Politicienii au reacţionat la acuzele preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora aceştia ar fi pus prost bazele statului, după revoluţie.
Articol de Dana Georgescu, 25 Noiembrie 2010, 19:51
Şeful statului i-a acuzat pe politicieni că după revoluţie au pus prost bazele statului.
El mai spune că, dacă la început pentru construcţia iniţială oamenii nu se fac atât de vinovaţi, acum, când ştiu care este diferenţa dintre un stat performant şi unul neperformant, devin vinovaţi că nu-l modernizează.
"E greu să ieşi din criză cu actualii politicieni" - a declarat, joi, Traian Băsescu.
"Prea multe interese personale şi prea puţin interes pentru problemele grave ale României" - a acuzat preşedintele.
Încercarea de modernizare a statului se loveşte implacabil de neputinţa unor politicieni de a înţelege situaţia şi de a se moderniza ei înşişi.
Declaraţiile făcute la aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti au însemnat şi o nouă chemare la acţiuni solidare ale clasei politice, precum şi la renunţarea la interesele de grup.
În discursul său, Traian Băsescu s-a referit şi la legea educaţiei.
El consideră că guvernul este absolut îndreptăţit să adopte o lege în propria viziune, care, spune şeful statului, va reforma sistemul de învăţământ. În contextul criticilor aduse, şeful statului a făcut un apel la responsabilitate, apel care a fost primit diferit de partidele parlamentare.
Apelul preşedintelui "se adresează şi puterii şi opoziţiei"
Prim-vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica, spune că apelul a fost adresat atât puterii, cât şi opoziţiei
"S-ar putea spune că opoziţia ar trebui să asculte în primul rând acest apel, dar eu cred că, în egală măsură, este valabil şi pentru cei care sunt astăzi la putere. Mesajul preşedintelui este foarte clar, să stopăm jocurile politicianiste, să ne gândim la interesele naţiunii, să ne gândim la interesele cetăţenilor României şi să dăm dovadă de luciditate şi de maturitate politică", a spus acesta.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, consideră că Traian Băsescu trebuia să facă apelul propriei sale echipe şi îi recomandă şefului statului o examinare a activităţii acesteia, pentru a vedea ce are de făcut în viitor.
"Este un apel pe care nu trebuie să ni-l adreseze nouă, ci trebuie să-l adreseze celor care sunt la conducere astăzi. Este vorba de echipa sa de la Cotroceni, este vorba de echipa de la Cameră şi este vorba de echipa de la guvern. Sigur că e nevoie de responsabilitate, dar ceea ce observăm în acest moment este chiar lipsa de responsabilitate a celor care conduc în acest moment ţara noastră", a declarat Adrian Năstase.
"Şeful statului nu s-a adresat Uniunii"
Liderul UDMR, Marko Bela, e de părere că apelul şefului statului la responsabilitate nu se adresează Uniunii, ci politicienilor care blochează parlamentul.
El a dat ca exemplu de iresponsabilitate parlamentarii opoziţiei din Comisia de învăţământ a Senatului, care au încetinit dezbaterile la legea educaţiei, timp de o jumătate de an, iar apoi doar în trei zile dezbat o lege care nu reflectă şi drepturile minorităţilor.
În legătură cu moratoriul cerut de şeful statului, liderul PNL, Crin Antonescu, consideră că acesta nu se justifică
"Ce moratoriu doreşte? Doreşte să nu mai votăm cei din opoziţie? Doreşte să-i votăm toate aberaţiile? Are o majoritate, nu-i împiedică nimeni să-şi pună la treabă majoritatea şi să adopte legi. Nu înţeleg ce doreşte domnul. Este o propagandă pentru proşti. Proştii sunt puţini în ţara asta, în ciuda a ce crede domnul Băsescu", a spus liderul PNL.
Preşedintele Traian Băsescu a criticat şi faptul că statul cheltuieşte o mare parte din bani pe protecţie socială şi salarii şi că am avut să avem un sistem de sănătate mai slab decât acum 10 ani din cauza proastei gestionări.
El spune că un stat care vrea să se dezvolte, dar cheltuieşte 45% din buget în sistemul de protecţie socială şi 31% în salarizare este un stat care nu are nici o şansă să devină performant.