PSD: Starea de alertă ar trebui menținută doar în localitățile cu risc
Articol de Amalia Bojescu, 11 Iunie 2020, 13:42
Conducerea PSD urmează să ia o decizie cu privire la modul în care parlamentarii partidului vor vota în cazul prelungirii stării de alertă.
Social-democrații susțin că guvernul nu are un program economic clar și consideră că orice prelungire a stării de alertă trebuie recomandată de specialiști. Amalia Bojescu urmărește ședința PSD și vine în direct cu detalii. Bună ziua, Amalia. Te ascultăm.
Reporter: Bună ziua. Social-democraţii consideră că starea de alertă ar trebui menținută doar în localitățile cu risc epidemiologic. Președintele interimar al PSD Marcel Colacu spunea ieri că social-democrații nu vor vota starea de alertă în aceeași formă institutită în urmă cu o lună. Una dintre condiţiile PSD de a vota pentru este ca practica achiziţiilor directe să fie scoasă din propunerea de prelungire a stării de alertă. PSD doreşte o formă legislativă care să cuprindă cele mai bune măsuri pentru protejarea oamenilor și a economiei.
Robert Cazanciuc, senator PSD: Dacă sunt chestiuni de ordinul medical, asumate de specialiști, cu siguranță nu vom fi împotrivă, dar starea de alertă nu poate fi folosită pentru achiziții netransparente; starea de alertă nu poate fi folosită pentru a schimba şi pune oameni doar pe criterii politice. Dacă guvernul vine cu un proiect de act normativ şi toată lumea este de acord că sunt măsuri necesare pentru protejarea populației, cu siguranță, parlamentul, ca de obicei, se va /.../ în foarte scurt timp.
Reporter: Pe de altă parte, social-democraţii pregătesc mai multe proiecte de lege pe teme economice și sociale. O altă temă este pregătirea alegerilor locale, un subiect ce va fi discutat de conducerea colectivă interimară. Tot Robert Cazanciuc a anunţat că a fost depus la Senat proiectul de lege de prelungire a mandatelor autorităților publice locale, iniţiat de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis, de la PSD, Florin Roman de la PNL și Călin Popescu-Tăriceanu de la ALDE.
Proiectul prevede, între altele, că mandatele aleșilor locali se prelungesc până la data de 1 noiembrie, iar data alegerilor se stabilește prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.
Astăzi a fost convocat Biroul Permanant al Senatului pentru a stabili circuitului legislativ al proiectului de lege, iar cel mai probabil mâine va fi convocat un plen al Camerei superioare pentru dezbateri și vot.
(PH)