PSD "nu susţine modificarea legii alegerilor locale"
Vicepremierul Liviu Dragnea cere o discuţie urgentă în coaliţia de guvernământ după propunerea partenerilor liberali de modificare a legii alegerilor locale.
Articol de Iulia Gherman, 27 Septembrie 2013, 18:52
Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, cere o discuţie urgentă în coaliţia de guvernământ după propunerea partenerilor liberali de modificare a legii alegerilor locale.
Şaizeci şi trei de parlamentari din PNL au semnat uln text care ar schimba alegerea primarilor printr-un sistem în două tururi de scrutin şi ar elimina alegerea directă a preşedinţilor de consilii judeţene.
Liviu Dragnea vrea să lămurească şi proiectul regionalizării care bate pasul pe loc.
Vicepremilerul Liviu Dragnea se declară nemulţuit de colaborarea cu liberalii şi cere tranşarea rapidă a lucrurilor şi verificarea viabilităţii USL.
El spune că aşteaptă încă propuneri şi opinii din partea PNL pe marginea modificării Legii 315 privind regionalizarea şi pentru legile care vizează descentralizarea, dar că nu va sta să asiste cum sunt blocate două proiecte importante pentru ţară.
"Această ţară nu poate fi guvernată în acest mod. Noi acum ne aşteptam să începem să disctuăm serios despre modificarea legii alegerilor parlamentare, să nu mai avem 600 de parlamentari şi doi sau trei parlamentari pe un colegiu, de lumea nu mai înţelege nimic, şi acum să revenim să modificăm legea administraţiei locale, noi neputând duce la capăt o discuţie în USL despre regionalizare şi descentralizare", a declarat Liviu Dragnea.
Poziţii neconcordante exprimate de PSD şi PNL şi în alte zone
Vicepremierul Liviu Dragnea mai precizează că PSD nu sustine iniţiativa liberalilor de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara la Satu Mare că este de acord cu faptul că sunt lucruri de clarificat în USL pentru a se putea merge mai departe.
Crin Antonescu mai spunea că parlamentarii nu trebuie să ceară acordul partidului când au iniţiative legislative şi că aceste chestiuni vor fi abordate în USL.
"E un proiect. Nimeni nu poate lua iniţiativa unor parlamentari, este dreptul lor, dar vom avea o discuţie, aşa cum ne-am înţeles. Şi, sigur, mai subscriu la ideea că e bine ca iniţiativele majore să încercăm să le avem împreună. Eu ştiu vreo trei acte politice majore mai importante şi cu efecte imediate decât legea pentru alegerile de peste trei ani care s-au luat fără consultare în Uniunea Social Liberală care, repet, fac efecte" a mai spus Crin Antonescu.
Purtătorul de cuvânt a PNL, Cristina Pocora, spune că Uniunea Social Liberală trebuie să fie mai atentă la problemele ridicate de parlamentari şi la cele din zona administraţei locale.
"Cel mai bine este ca această lege să suporte o dezbatere şi o analiză la niveul USL în aşa fel încât să avem o poziţie comună, toate partidele din USL, faţă de astfel de modificări. Este un proces de durată, lucrurie nu sunt atât de grave precum se pare", a declarat Cristina Pocora.
Poziţii neconcordante exprimate de PSD şi PNL s-au remarcat şi pe alte zone: cea legată de Roşia Montană şi pe tema aleşilor locali aflaţi în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese.