PSD nu participă la consultările de la Cotroceni
Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că partidul său nu va participa la consultările cu şeful statului din cauză că invitaţia a fost adresată şi altor partide care nu au participat la alegeri
Articol de Amalia Bojescu, 11 Octombrie 2010, 11:56
Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că partidul său nu va participa la consultările cu şeful statului. Motivul, potrivit lui Victor Ponta, este că invitaţia a fost adresată şi altor partide care nu au participat la alegeri şi care nu au niciun vot exprimat în mod democratic şi legal de către poporul român.
Într-o scrisoare adresată preşedintelui României Traian Băsescu, liderul PSD Victor Ponta reaminteşte că social democraţii au refuzat să participe şi la alte consultări atunci când au fost prezente şi " grupuri de traseişti politici".
În scrisoare se mai spune că rămâne la latitudinea lui Traian Băsescu modalitatea de soluţionare a situaţiei, fie prin contramandarea invitaţiei adresate unui partid născut prin ceea ce este numită "fraudarea votului popular", fie prin reprogramarea acestei discuţii cu opoziţia.
Singura solicitare a PSD este de a respecta acelaşi cadru instituţional ca şi la celelate consultări.
Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, nici formaţiunea sa nu va participa la consultările la Cotroceni decât după moţiunea de cenzură, pentru a discuta despre formarea unui nou Guvern.
Mihai Voicu a argumentat decizia PNL de a nu se prezenta la discuţii prin existenţa unei hotărâri mai vechi prin care partidul consideră că Traian Băsescu nu îşi exercită rolul constituţional de mediator.
Nici conservatorii nu au acceptat invitaţia la Palatul Cotroceni, pe motiv că şeful statului nu le mai este "un partener de dialog".
PD-L participă la consultări.
La polul opus se află UNPR-ul. Preşedintele executiv, Gabriel Oprea, preşedintele formaţiunii, Marian Sârbu şi preşedintele de onoare, Cristian Diaconescu, sunt cei trei reprezentanţi ai UNPR care vor participa la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.
Reprezentanţii UDMR sunt şi ei prezenţi la consultările de la Cotroceni.
Potrivit administraţiei prezidenţiale, discuţiile ar urma să vizeze teme precum priorităţile legislative care aşteaptă votul parlamentului, respectiv legea privind sistemul unitar de pensii publice, legea educaţiei şi legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2011.
De asemenea, printre subiectele vizate figurează şi obiectivele asumate de România în urma adoptării strategiei UE 2020. Liberalii au fost primii care au anunţat că nu vor participa la discuţii, pe motiv că "iniţiativa preşedintelui este una de imagine şi demagogică".