Proteste în țară din cauza discrepanțelor de salarizare
La direcţiile de finanţe din mai multe oraşe din ţară şi din Bucureşti a fost blocată activitatea din cauza unor proteste spontane ale angajaţilor.
Articol de Radiojurnal, 03 Noiembrie 2015, 11:11
La direcţiile de finanţe din mai multe oraşe din ţară şi din Bucureşti a fost blocată activitatea din cauza unor proteste spontane ale angajaţilor.
Oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi că pentru o parte dintre angajaţii Ministerului de Finanţe au crescut substanţial salariile, însă nu şi pentru cei din teritoriu.
Angajaţii fiscului din capitală au protestat în faţa ministerului, potrivit sindicatului SED LEX.
Corespondenţii RRA transmit că sindicatele susţin protestul şi că activitatea va fi reluată doar după soluţionarea revendicărilor.
Galați
În aceasta dimineață, de la 9.00 la 10.30, angajați ai ANAF Galați au protestat, nemulțumiți de faptul ca Guvernul a decis majorarea salariilor doar pentru lucratorii Ministerului de Finanțe de la București, nu și a celor din țara, transmite corespondentul nostru Maria Măndiță.
Circa 80 de angajați au ramas, timp de o ora și jumatate în fața sediului ANAF, în timp ce alții au refuzat sa lucreze, la birouri.
Totuși, activitatea cu publicul nu a fost total suspendata, a declarat pentru RRA liderul Sed Lex Corneliu Mihalache, acesta precizând ca în momentul an care angajații ANAF au luat decizia de a protesta era deja ora 9.00, iar programul cu publicul începuse. Astfel, pe parcursul protestului activitatea cu publicul a continuat, nu însa fara sincope, a mai spus liderul Sed Lex.
Potrivit Sindicatului Sed Lex, media salarizarii este de aproximativ 1350 lei net.
În total, la nivelul județului Galați exista în jur de 400 de angajați ai ANAF, din care 359 sunt ai filialei locale Galați, iar restul, angajați ai regionalei care însumeaza circa 3.000 de angajați.
Mehedinți
Aproximativ 100 de angajaţi ai Administrației Finanţelor Publice Mehedinți au ieşit în stradă nemulţumiţi că prin noua lege de salarizare, salariaţii din teritoriu au retribuţii mai mici comparativ cu angajaţii din minister, transmite corespondentul nostru Mihai Badescu.
Oamenii au primit informaţii că discrepanţa dintre salariile lor şi colegii din capitală poate fi de până la 60%. Ei spun că nu e normal, mai ales că au mai existat situaţii similare. Dacă nu se rezolvăm ar putea recurge la alte forme de protest.
Botoșani
Zeci de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Botoșani sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a majora salariile funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul propriu din Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.
Finanțiștii sunt revoltați de faptul că pentru angajații administrațiilor financiare din teritoriu nu a fost prevăzută nicio creștere salarială, transmite corespondentul RRA Gina Poenaru.
Sindicaliștii au înaintat deja un protest la Ministerul de Finanțe și au făcut o informare și la nivelul Alianței federative a sindicatelor din Finanțe.
Neamț
Toţi angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ au intrat astazi în grevă spontană, nemulţumiţi că majorările salariale au fost aplicate doar la nivel central, şi nu şi în teritoriu, transmite corespondenta noastră Gianina Buftea de la Piatra Neamț.
La nivelul Administraţiei Finanţelor Publice Neamţ mai există şi sindicatul Sed Lex, care se află de asemenea în grevă spontană. De asemenea, şi angajaţii care nu sunt membri ai niciunui sindicat au coborât în holul instituţiei pentru a protesta.
Sindicaliştii din domeniu susţin că au fost creeate discriminări între categorii sociale, cum sunt creşterile salariale din învăţământ şi sănătate dar şi discriminări între angajaţii din cadrul administraţiei publice.