Propunerea UDMR privind revizuirea Constituţiei, contestată
Iniţiativa grupului UDMR de modificare a Constituţiei în sensul eliminării prevederii legate de caracterul naţional al statului este criticată de restul partidelor parlamentare.
02 Noiembrie 2011, 18:42
Toate partidele, în afară de UDMR, sunt împotriva ideii de modificare în constituţie a caracterului de stat naţional, iar comisia juridică a Camera Deputaţilor doreşte şi punctul de vedere al Consiliului Legislativ şi al guvernului în această chestiune controversată.
Articolul 152 din Constituţie se referă la limitele revizuirii legii fundamentale şi prevede că dispoziţiile privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român nu pot forma obiectul revizuirii.
UDMR doreşte să modifice acest articol din Constituţie astfel încât să poată propune ulterior eliminarea caracterului naţional al statului român.
Reprezentanţii UDMR şi-au manifestat intenţia de a face această modificare încă din 1991, când a fost adoptată noua Constituţie, dar şi în 2003, când s-a modificat din nou legea fundamentală.
"Considerăm că această caracteristică a oricărui stat de a fi stat naţional este oarecum anacronică. Suntem conştienţi că este foarte dificil a modifica acest lucru pentru că există interdicţia de a modifica la articolul 152 dar propunem şi modificarea articolului 152, ca să fim în termeni juridici", afirmă Attila Varga, deputat UDMR.
Democrat-liberalii spun că această dorinţă a UDMR nu va afecta relaţiile din coaliţie care se bazează pe un trecut politic de guvernare comun dar PDL nu va fi niciodată de acord cu o asemenea modificare, spune secretarul general al partidului, Ioan Oltean.
El s-a declarat surprins de această propunere şi este convins că nu va fi votată.
"Amendamentul respectiv nu se înscrie între acele modificări ale Constituţiei pe care articolul 152 lasă posibilitatea să se facă. Pe de altă parte, în opinia mea acest amendament nu corespunde nici cu obiectivele actualei majorităţi de revizuire a Constituţiei, nu corespunde nici realităţilor cu acre se confruntă România chiar în calitatea ei de membru al UE" spune secretarul general al PDL, Ioan Oltean.
Şi opoziţia respinge această iniţiativă
Preşedintele PSD Victor Ponta susţine că amendamentul UDMR este nerealist şi are caracter strict electoral.
"Varianta scurtă este să spunem nu. Pentru UDMR, această propunere, şi pentru electoratul lor, eu înţeleg de ce o fac, e înainte de alegeri şi vor să obţină nişte voturi.
"În acelaşi timp, şi alte propuneri populiste pot veni înainte de alegeri, să trecem în Constituţie cine ştie ce lucruri care eventual mai aduc nişte voturi" declară preşedintele PSD Victor Ponta.
Liberalii spun că există în Constituţie anumite limite peste care nu se poate trece iar propunerea UDMR depăşeşte limitele revizuirii Constituţiei.
"Este o prevedere a Constituţiei acre nu poate fi obiect de negociere cu nimeni şi PNL s-a exprimat foarte clar pe această privinţă. Sunt lucruri care pot fi negociate, dar istoria ţării, integritatea României, unitatea acestei ţări sunt nenegociabile pentru noi, liberalii"spune George Scutaru, deputatul PNL
Conservatorii susţin că este inacceptabilă o astfel de propunere iar preşedintele Daniel Constantin spune că UDMR încearcă să forţeze mâna partenerilor de guvernare în această privinţă.