Proiectul privind descentralizarea, "în negociere"
Vicepremierul Liviu Dragnea spune că documentul face parte dintr-un proces de negociere aflat în desfăşurare, nefiind vorba despre un normativ transmis pe circuitul de avizare.
Articol de Amalia Bojescu, 02 Octombrie 2013, 15:39
Vicepremierul Liviu Dragnea a răspuns astăzi criticilor cu privire la proiectul care vizează descentralizarea.
El a arătat că este vital ca actele normative privind regionalizarea şi descentralizarea să fie adoptate anul acesta şi a precizat că este vorba de documente în lucru.
Proiectul desecntralizării a fost criticat recent de colegul său de coaliţie, ministrul de interne Radu Stroe, de la PNL, dar şi de reprezentanţii poliţiştilor, de exemplu, care nu doresc trecerea în subordinea autoritătilor locale.
Este doar un proiect - a insistat astăzi Liviu Dragnea.
Vicepremierul Liviu Dragnea spune că documentul face parte dintr-un proces de negociere aflat în plină desfăşurare, nefiind vorba despre un normativ transmis pe circuitul de avizare.
Ministrul dezvoltării afirmă că proiectul a fost conceput pe baza propunerilor făcute de primari, iar forma finală va fi discutată în coaliţie şi apoi prezentată în guvern.
"Nu este un proiect de lege, nu este un proiect de ordonanţă deja finalizat.
"Eu sunt deschis la orice discuţie. Important este să facem descentralziarea, că o facem totală, că o facem parţială, dar să facem totuşi un proces de descentralizare care să schimbe acest sistem", a declarat Liviu Dragnea.
Proiectul "ar afecta principiile privind securitatea naţională"
Ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, se opune proiectului, întrucât, susţine el, acesta ar afecta principiile privind securitatea naţională pe care este fundamentat sistemul de ordine publică.
"România este o ţară sărăcuţă şi nu poate avea şapte-opt-nouă centre de comandă pentru diverse situaţii de urgenţă, care sunt cu răniţi, cu morţi, cu victime, cu localităţi întregi.
"Acolo, tot sistemul trebuie să participe.
"Or, el fiind dedublat de la comanda unică, nu mai este eficient", a precizat Radu Stroe.
Sindicatul Poliţiştilor şi Personalului Contractual ameninţă cu proteste în cazul în care structuri ale Poliţiei Române vor trece în subordinea autorităţilor locale, aşa cum este prevăzut în proiect.
Preşedintele Sindicatului, Marin Gruia, spune că nu poate fi acceptată mutarea acestor structuri fără o analiză a întregului sistem.
"Este o încercare de aservire a poliţiştilor din Poliţia Română la interesele politice din administraţia locală.
"Vă daţi seama, poliţişti să fie în subordinea primarului şi atunci ei vor face exact ceea ce doreşte primarul", a arătat Radu Stroe.
Un prim demers de trecere a structurilor de ordine publică şi poliţie rutieră în subordinea autorităţilor locale a avut loc în 2011, când, la solicitarea Guvernului Boc, CSAT a aprobat o hotărâre în acest sens, dar care a fost anulată, o dată cu venirea la guvernare a USL.