Proiectul legii descentralizării în dezbaterea liderilor USL
Proiectul descentralizării este prezentat, începând de marţi, partidelor parlamentare.
Articol de Alexandra Cristea, 22 Octombrie 2013, 15:02
Liderii USL încep, marţi, să prezinte partidelor parlamentare proiectul descentralizării.
Marţi este programată o întâlnire între vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, şi reprezentanţii UDMR.
Liviu Dragnea a avut, în ultima perioadă, mai multe runde de discuţii cu prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, cu care a convenit o serie de instituţii care vor fi sau nu mutate de la autorităţile centrale către cele locale.
S-a discutat, astfel, între altele, despre soarta Poliţiei Rutiere şi a structurilor de ordine publică, despre Serviciul de Ambulanţă sau agenţiile din subordinea ministerelor.
Proiectul descentralizării nu vizează funcţiile de inspecţie şi control, care rămân la nivelul ministerelor.
Astfel majoritatea agenţiilor subordonate până acum ministerelor vor fi gestionate de către autorităţile locale, iar în bugetul de anul viitor vor fi alocate sume ce vor fi transferate către autorităţile din teritoriu.
După mai multe runde de negocieri între echipele PSD şi PNL, conduse de Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, s-a convenit, printre altele, ca Serviciul de Ambulanţă să nu fie descentralizat, dorindu-se integrarea acestuia în sistemul SMURD.
Pe de altă parte, liberalul Radu Stroe a pledat pentru rămânerea la ministerul de resort a Poliţiei Rutiere şi a celei de ordine publică, dar social democraţii ar dori descentralizarea acestora.
În ceea ce priveşte Agenţia Naţională a Ocupării Forţei de Muncă, Liviu Dragnea a declarat ieri, după întâlnirea cu grupurile parlamentare ale USL, că aceasta rămâne la minister pentru a nu crea distorsiuni în sistem. În schimb, descentralizarea Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale rămâne în discuţie deocamdată pentru a se găsi o soluţie de descentralizare măcar pentru activitatea de colectare de dosare şi plăţi efective.
Pe de altă parte, ministerul transporturilor va rămâne fără Administraţia Porturilor Fluviale şi Maritime.
USL a decis, săptămâna trecută, ca guvernul să-şi asume răspunderea pe proiectul descentralizării.
Acesta va veni la pachet, însă, cu o serie de modificări aduse Statutului funcţionarilor publici şi legii administraţiei publice.
Camera Deputaţilor a respins, în urmă cu puţin timp, moţiunea simplă privind Codul insolvenţei iniţiată de PPDD şi PDL.
Semnatarii susţineau că documentul emis de guvern încalcă libertatea presei, unele prevederi constituţionale, dar şi acordurile cu FMI şi Banca Mondială.