Proiectul descentralizării, dezbătut de guvern
Documentul va fi adoptat prin asumarea răspunderii, excluzând astfel dezbaterea parlamentară. Dacă UDMR este de principiu de acord cu proiectul, PDL critică procedura de adoptare.
Articol de Amalia Bojescu, 14 Noiembrie 2013, 14:51
Proiectul descentralizării, aflat pe agenda şedinţei de astăzi a Guvernului, este o temă controversată, în ultima perioadă, inclusiv în cadrul coaliţiei.
Aseară, USL a ajuns la un acord cu privire la acest proiect, ce transferă atribuţii ministeriale autorităţilor din judeţe.
Documentul va fi adoptat prin asumarea răspunderii, excluzând astfel dezbaterea parlamentară.
UDMR este în principiu de acord cu proiectul decentralizării propus de guvern, pentru că - spune liderul unional, László Borbély - autorităţile locale trebuie să aibă mai multă putere.
Uniunea ar putea susţine acest proiect, dacă în forma finală se vor regăsi şi propunerile UDMR, care ţin în special de finanţarea corespunzătoare a autorităţilor locale.
"Eu sper să fi fost preluate acele propuneri, care să însemne o finanţare nu depinzând numai de bugete, ci un fel de normative, care să fie stabilite şi automat, să fie transferate de către Ministerul de Finanţe către autorităţile locale.
"Şi alte propuneri am avut cu taxa pe viciu să rămână 70% la judeţe şi să nu meargă la minister şi ministrul să împartă aceşti bani", spune László Borbély.
El afirma că asumarea răspunderii pentru acest proiect este justificată, în condiţiile în care se doreşte ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Procedura criticata de PDL
Procedura asumării este criticată de PDL, care vrea o dezbatere parlamentară şi cere chiar un pact naţional, la care să participe toate partidele politice, societatea civilă şi mediul academic.
În opinia PDL, proiectul Guvernului va crea probleme punctuale, dar şi o politizare la nivelul consiliilor judeţene.
Formula de adoptare a proiectului este respinsă şi de cei de la PPDD, care îns agrează conţinutul actului normativ.