Proiectul de reorganizare propus de USL "măreşte birocraţia"
Preşedintele PDL, Emil Boc, a criticat proiectul USL de reorganizare administrativă a României. El a susţinut că acesta necesită modificarea Constituţiei şi ar amplifica birocraţia şi costurile.
11 Iunie 2011, 18:44
Preşedintele PDL, Emil Boc, a criticat sâmbătă proiectul Uniunii Social Liberale de reorganizare administrativă a României, susţinând că acesta necesită modificarea Constituţiei şi ar duce la înfiinţarea unui nou nivel administrativ - regiunea.
Premierul a subliniat că un nou nivel în formula de administrare a României nu poate fi înfiinţat decât prin revizuirea Constituţiei, ceea ce ar însemna, din start, o amânare în procesul de reorganizare administrativă.
Apoi, apariţia unui nivel suplimentar ar amplifica birocraţia şi costurile şi ar conduce la neînţelegeri între noile regiuni şi judeţe, a adăugat Emil Boc.
"Orice structură nou creată îşi va genera noi atribuţii ca să-şi justifice existenţa. Asta este regula fundamentală de funcţionare a birocraţiei.
"Dacă vrem menţinerea fiefurilor, aşa cum arată şi doreşte PSD, nu ne atingem de judeţe", a declarat Emil Boc.
Varianta PDL de reorganizare nu presupune revizuirea Constituţiei, reduce costurile statului şi accelerează absorbţia fondurilor europene, a spus Emil Boc.
El a negat şi afirmaţiile potrivit cărora reorganizarea teritorială ar impune costuri majore cetăţenilor.
"Niciun român care are buletin, paşaport, permis de conducere, maşină nu va cheltui un leu în plus prin reorganizarea administrativ-teritorială, pentru că actele pe care le au îşi vor menţine valabilitatea până când le expiră durata lor de existenţă", a declarat Emil Boc.
Premierul a mai afirmat că nu există niciun obstacol din partea Uniunii Europene în calea reorganizării administrative a României.
Proiectul de reorganizare propus de USL
Modelul de reorganizare administrativ-teritorială a României, propus sâmbătă de Uniunea Social Liberală, presupune introducerea unui nou nivel administrativ - cel regional.
Noua structură ar urma să fie pusă în practică treptat doar după consultarea cetăţenilor prin referendum, spun reprezentanţii opoziţiei.
Liderul PSD, Victor Ponta, a prezentat o formulă de reorganizare teritorială tot cu opt zone de dezvoltare, aşa cum propusese şi şeful statului.
Dar, în opinia sa, reîmpărţirea în viziunea USL este "mai echilibrată din punct de vedere al suprafeţelor zonelor şi a densităţii populaţiei".
Alocarea bugetară pentru dezvoltarea celor opt regiuni ar fi de doi la sută din PIB.
Din acestea, 50 la sută urmează să meargă la judeţe şi la subdiviziunile administrative ale acestora, iar 50 la sută la nivelul regional, prin selectarea de proiecte, după modelul european.
În viziunea USL, reorganizarea administrativă implică desfiinţarea ministerului dezvoltării regionale şi trecerea atribuţiilor şi competenţelor acestei instituţii de la guvern către regiuni.