Proiectul de modificare a Constituţiei, finalizat "până în mai"
USL intenţionează să finalizeze proiectul de modificare a Constituţiei până la sfârşitul lunii mai, când se va organiza referendumul pe această temă.
Articol de Cătălin Purcaru, 13 Ianuarie 2014, 19:00
Uniunea Social Liberală vrea să finalizeze proiectul de modificare a Constituţiei până la sfârşitul lunii mai, când se va organiza referendumul pe această temă, odată cu alegerile europarlamentare.
Forma finală va avea toate avizele instituţiilor consultate, precum şi analiza Comisiei de la Veneţia, anunţă liderii Uniunii, care au prezentat, astăzi, priorităţile pentru 2014.
Printre acestea, şi modificarea Legii electorale sau organizarea alegerilor prezidenţiale.
Liderii USL au decis ca organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei să se desfăşoare pe parcursul a două zile, pentru a asigura o prezenţă mai mare la vot.
Pentru ca referendumul să fie validat trebuie să participe jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.
Totodată, s-a decis în cadrul USL ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare la începutul lunii noiembrie, cu 45 de zile înaintea expirării mandatului actualului şef al statului.
Modificări la Legea electorală
O decizie importantă luată în cadrul USL vizează modificarea Legii electorale.
Mai precis, se doreşte revenirea la sistemul de vot pe liste, urmând ca numărul de deputaţi să fie de maximum 300, spune copreşedintele USL Crin Antonescu.
"Revenim la formula proporţionalităţii directe, deci un vot pe liste pentru Camera Deputaţilor. Argumentele pentru această formulă sunt bine cunoscute; ele permit, înainte de toate, reprezentarea la nivel politic a tuturor forţelor politice semnificative.
"La Senat vom vedea, pentru că aici este o chestiune de adoptare a Constituţiei, care se leagă şi de procesul de regionalizare; deci, sunt lucruri pe care nu le putem preciza acum tocmai pentru că e vorba de noul câmp constituţional", spune Crin Antonescu.
Liderii USL au anunţat şi priorităţile parlamentare, între care proiectele de lege retrimise pentru reexaminare în Parlament de către şeful statului, Traian Băsescu.
Este vorbea de Legea minelor, Legea parteneriatului public-privat, energia regenerabilă, Legea privind cumpărarea de terenuri, dar şi iniţiativa referitoare la garantarea dreptului la liberă exprimare.